NFTS Kopen?, maar wat is NFTS nu precies

Leer in eenvoudige taal wat een NFTS en NFTS coin is

Gemiddelde leestijd: 8 minuten
Plaatje van donkere vrouw als digitale NFT kunst. Hoe NFTS kopen

NFTS Kopen? Wat is een NFTS eigenlijk? En wat moet je ermee? Er is sinds 5 jaar een nieuwe trend gaande in de crypto industrie, dit zijn NFT`s. De afkorting NFT staat voor “Non-Fungible Token(S).

In dit artikel gaan we in eenvoudig te begrijpen termen een antwoord geven op de vraag wat een NFT of NFTS is. De extra “S” achter de afkorting NFT is alleen om het meervoud aan te geven, we gebruiken het door elkaar maar betekent hetzelfde.

We ontkomen er niet aan om bepaalde jargon termen te gebruiken, zodat je ze ook later leert herkennen in andere artikelen. De kennis over NFTS gaan we zoveel mogelijk in “Jip en Janneke” taal aan je uit te leggen.

NFT betekenis

NFT of NFTS staat dus voor “Non-fungible token”, dit kun je in normaal Nederlands vertalen in een niet inwisselbaar, onvervangbaar digitaal eigendomsbewijs. Wanneer je een NFT koopt krijg je een digitaal eigendomsbewijs dat aangeeft dat jij de eigenaar bent van bijvoorbeeld een digitale afbeelding. Dit eigendomsbewijs wordt opgeslagen op de blockchain. De blockchain is op zijn beurt een digitaal grootboek of openbare database.

Wil je de digitale afbeelding verkopen dan wordt op de blockchain geregistreerd dat de afbeelding nu behoort bij een ander blockchain adres. Die van de koper van jouw NFTS dus.

NFT aanschaffen en de blockchain

De blockchain is voor iedereen zichtbaar, jouw eigendom staat daar als publiek blockchain adres voor iedereen inzichtelijk. Het digitale NFT eigendomsbewijs staat in een denkbeeldige etalage, iedereen kan het zien. Net zoals bijvoorbeeld een rekeningnummer bij de bank, dit is vaak bekend van bedrijven. Alleen heeft de eigenaar van de rekening het wachtwoord van de rekening om het geld op te nemen.

In het geval van de NFT heb jij zelf een wallet met een privé sleutel. Een wallet is een digitale portemonnee waarin jij je object kunt beheren. De unieke privé sleutel die jou toegang geeft tot de publieke sleutel/adres op de blockchain. NFTS Kopen?, zorg dus eerst voor een wallet bij een betrouwbare partij waarin jij de NFT kan bewaren.

Veiligheid bij NFTS kopen

Omdat er bij NFTS geen traditionele bank of instelling is die je kunt aanspreken als jij je privé sleutel verliest, moet je daar dus heel goed op passen! Jij kunt de bank mailen of bellen dat je wachtwoord is kwijt geraakt. Met behulp van identificatie krijg je eenvoudig een nieuw wachtwoord.

Bij cryptocurrencies en NFTS betekent een verloren privé sleutel dat je je digitale object niet meer kunt opvragen en verkopen. Jij bent je eigen bank en zult je privé sleutel dus goed moeten bewaren en beveiligen tegen externe invloeden.

Geschiedenis van de NFT

De NFT komt voort uit de game industrie waar spelers eigen unieke personages en gameobjecten (wapens, upgrades, skins, etc) willen gebruiken in de games.

Inmiddels worden NFT’s ook gebruikt om digitale kunst en videobeelden mee te registeren. Denk hierbij aan die grappige aap (NFT apes) foto`s. Maar ook videobeelden van sportwedstrijden of andere gebeurtenissen zijn op deze manier vast te leggen.

Toepassing van NFT’s

Met een NFT leg je in een “smart contract”, een digitaal contract het eigendom vast van een object. Nu zijn dit vaak digitale kunst plaatjes, maar dit kan in de toekomst net zo goed een huis zijn. De NFT legt vast dat jij eigenaar bent van het huis, en dit wordt vastgelegd op de blockchain. Een ander goed voorbeeld is het eigendom van een concertkaartje, om zo valse tickets uit te sluiten. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Om je een indruk te geven, NFT kopen is ongeveer gestart rond 2017 met de uitwisseling van wat kattenplaatjes, de zogenaamde CryptoKitties. Nu in 2022 is deze markt gegroeid naar meer dan 300 miljoen euro. Op de site coinmarketcap.com kun je zien hoe groot de marktwaarde van NFT coins zijn.

Grote multinational bedrijven als Nike willen zich ook in deze markt gaan begeven. Dit geeft aan dat er grote interesse is en de markt ook serieus wordt genomen.

Het eigendomsbewijs van een NFT kan ook verhandeld worden op de crypto exchange beurs. Er is veel geld te verdienen met handelen in NFT`s op marketplaces als Opensea, Sorare of FTX. Pas wel op. Als jij het verkeerde plaatje hebt gekocht waar later geen vraag meer naar is, dan daalt de waarde van je NFT. Er gaan enorme bedragen in deze wereld om, weet wat je doet voor je gaat handelen.

Verschillen met cryptocurrencies

Een NFT lijkt op een cryptocurrency als bijvoorbeeld de Bitcoin. Er zijn overkomsten en verschillen, ze gebruiken beide de blockchain voor vastlegging van het eigendom.

Cryptocurrencies zien we in het algemeen meer als waardeopslagmiddel of hebben een speciale toepassing, en in het geval van Bitcoin ook als betaalmiddel. Ja, er zijn landen als El Salvador waar je echt met Bitcoin kunt betalen. Om echt te betalen met Bitcoin wordt het Lightning Network gebruikt. Dit zorgt voor een snelle verwerking van transacties, net zoals je met pinnen in de winkel gewend bent. De NFTS worden meer gezien als een digitaal eigendomsbewijs.

Indien je ook geïnteresseerd bent in cryptocurrencies, lees dan eens onze review Crypto Masterclass van het bedrijf “Alles over Crypto”. In deze cursus leer jij alles basiskennis die je moet weten over deze nieuwe vorm van geld.

NFTS kopen, maar welke NFTS coins?

We zeiden net dat een NFT een eigendomsbewijs is voor een bepaald object. NFTS coins bestaan wel degelijk. NFTS kopen kan om zo indirect te investeren in bedrijven die zich daar mee bezighouden. Je hebt dan geen digitale kunst plaatje in bezit, maar je bezit een crypto coin of cryptocurrrency.

Deze NFTS coins kun je kopen bij Cryptobrokers als BTC Direct, maar je kunt zo ook op crypto exchanges aanschaffen. Voorbeelden van NFTS coins zijn SAND (the Sandbox) of MANA (Decentraland). SAND is de afkorting zoals je de NFT coin op de crypto exchange beurs tegenkomt, The Sandbox is de naam van het achterliggende project.  

Meer weten over NFTS kopen?

Ik kan me voorstellen dat je op zoek was naar informatie omdat je wilt investeren in crypto of NFTS. Dat kan, indien je op de groene knop hieronder drukt kom je bij een cursus die alles tot in de puntjes verder uitlegt. De cursus geeft jou de basiskennis waarmee je al gestart bent. Leer ook alles over kopen, verkopen, maken en verhandelen van NFTS. Dit is echt een must voor de serieuze NFT bezitter of geïnteresseerde.

NFT Cursus logo Moosty

Leer alles over NFTS en start met Moosty’s NFT Cursus

Wil jij alles weten over NFTS? Begin dan hier met de basis!

JA, IK NEEM ER EEN!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *