Geld verdienen met crypto Staking

Leer hoe transacties gecontroleerd worden met "Proof of Stake", jij kunt daar passief geld mee verdienen!

Gemiddelde leestijd: 6 minuten
Bitcoin met computerprocessor

Geld verdienen met crypto staking, het kan! Staking van crypto munten kun je vergelijken met rentevergoeding op een normale spaarrekening. Als jij je crypto munten vastzet door ze te staken, dan ontvang je daarvoor een procentuele vergoeding.

Elke crypto transactie moet gecontroleerd en goedgekeurd worden op de blockchain. Een overmaking van de ene crypto wallet naar de andere wallet moet veilig en snel uitgevoerd worden. Alle deelnemers aan het netwerk controleren gezamenlijk of de transactie goedgekeurd is, en bevestigen dit op de blockchain. Voor het goedkeuren van transacties ontvangen deelnemers een vergoeding: de stakingsvergoeding.

Proof of Stake is één principe waarop crypto transacties worden gecontroleerd, “Proof of Work” is een andere veel gebruikte oudere methode.

Wat is Proof of Stake?

Proof of Stake is een mechanisme waarin een node zijn crypto munten vasthoudt in een speciaal daarvoor bedoelde crypto stake wallet. Een node is een computer in het crypto netwerk. Dit kan een crypto wallet van een gebruiker zijn of een grote node, een zogenaamde “full node”. De full nodes controleren transacties, of worden ingezet voor het minen van nieuwe crypto coins.

Waarom zet je je crypto vast in een crypto stake wallet? Het Proof of Stake mechanisme wordt met een moeilijk woord een consensus mechanisme voor een blockchain genoemd. Met consensus bedoelen we overeenstemmen, het verifiëren en controleren van transacties op die blockchain. Samengevat is het een mechanisme waarin alle aangesloten computers binnen het systeem het eens worden over de goedkeuring van transacties.

Wanneer jij crypto coins overmaakt naar een ander persoon, dan noemen we dit een transactie. Deze transactie moet veilig, betrouwbaar en snel verlopen. Het Proof of Stake consensus mechanisme zorgt dat dit ook gebeurd. Is er geen consensus mechanisme?, dan kan een crypto munt niet bestaan. Niemand zal investeren in een munt die niet veilig is.

Hoe werkt Proof of Stake

Een computer van een bedrijf dat deel uitmaakt van het Proof of Stake netwerk noemen we een validator. Dit bedrijf gebruikt een computersysteem om deel uit te maken van het Proof of Stake consensus mechanisme, het is niet slechts een computer. Een crypto investeerder zoals jij zet zijn munten in een crypto stake wallet. Het bedrijf verzamelt zo een grote hoeveelheid cryptomunten en tokens, deze cryptomunten zet de validator in als “Stake”. Een “Stake” is een Engels woord voor inzet, maar is in dit geval beter te vertalen als een borg.

Deze validator moet betrouwbaar zijn, hij wordt ingezet om financiële transacties te verifiëren. Validators die zich niet aan de regels houden en fraude willen plegen door het goedkeuren van ongeldige transacties worden uit het netwerk gegooid en verliezen hierbij hun “stake”. De ingezette borg die een flinke geld waarde vertegenwoordigd raken zij dan kwijt. Uiteraard wil niemand dit risico lopen, en op deze manier worden de rotte appels binnen het systeem geweerd.

Hoe geld verdienen met crypto staking?

We hebben het net gehad over een validator. De validator is meestal een wat groter bedrijf met een computersysteem. Voorbeelden van bekende validators zijn crypto exchanges als Binance en Coinbase. In Nederland is er de crypto exchange Bitvavo die namens jou kunnen staken. In ruil voor de stake die deze validators inzetten ontvangen zij een beloning.

Voor particulieren is het opzetten van een eigen validator binnen het Proof of Stake netwerk lastig. Door nu jouw aangekochte cryptomunten te bewaren bij een officiële validator als bijvoorbeeld Bitvavo kun jij toch geld verdienen met crypto staking. Met alle kleine beetjes van meerdere mensen verzamelt de validator een grote stake. De vergoeding die de validator ontvangt wordt gedeeld met de kleinere deelnemers. Jij ontvangt daardoor een rente percentage op de door jouw gestakte crypto coins.

In de afbeelding hieronder zie je hoe de staking opbrengsten wordt bijgehouden in je account. Op het staken van bitcoin ontvang je een rentepercentage van 0,77% en op Ethereum ontvang je momenteel 1,01%. Niet gek toch? Op je spaargeld ontvang je niets meer tegenwoordig, en je hoeft er niets voor te doen.

Stakingopbrengst voorbeeld Bitvavo
Stakingopbrengst voorbeeld Bitvavo

Gevaren aan geld verdienen met crypto staking

Elk voordeel heeft zijn nadeel zou voetballer Johan Cruijff zeggen. Aan geld verdienen met crypto staking zit ook een klein gevaar. Als jij je munten vastzet in een crypto stake wallet, dan gebruikt de validator deze als borg in het Proof of Stake netwerk. Stel dat de validator een fout maakt, of fraude wil plegen, dan raak jij ook je geld kwijt. De borg of stake van de validator zijn namelijk alle kleine staking inleggen van alle inleggende mensen bij elkaar.

Wanneer je de bekende partijen als de grote exchanges gebruikt, dan zal dit niet een heel groot risico zijn. Maar het risico is er wel, en moet benoemd worden.

Meer weten over crypto coins?

Hopelijk ben je enthousiast geworden en wil je beginnen met staken van crypto coins. Je moet ze voor je kunt gaan staken wel eerst aanschaffen, hierover kun je al informatie vinden op deze website. Lees ook eens ons review Crypto Masterclass van de partij AllesoverCrypto, zij bieden een cursus om alles te weten te komen over cryptocurrencys en wat daarbij komt kijken. Of klik snel op de groene knop hieronder om meteen met de Crypto Masterclass te beginnen.

Review Cryptocurrency beginnerscursus

Wordt een Expert met de Crypto Masterclass -AllesOverCrypto

Druk snel op onderstaande groene knop en start de Crypto beginnerscursus

JA, IK NEEM ER EEN! DIRECT DOOR NAAR DE MASTERCLASS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *