Wat is blockchain? – Simpel en duidelijk verklaard, lees snel verder!

Kom alles te weten over Crypto!

Review Cryptocurrency beginnerscursus

Blockchain en bitcoin worden vaak met elkaar verward. Betalingssysteem Bitcoin en de bijbehorende munteenheid bitcoin is de eerste cryptomunt of cryptovaluta die is ontworpen.

Blockchain is iets anders, blockchain moet je zien als een grootboeksysteem waarin crypto transacties kunnen worden opgeslagen, gedeeld en worden versleuteld.

De bitcoin transacties worden in de blockchain vastgelegd, maar ook andere crypto munten hebben een blockchain. Hier zal waarschijnlijk de verwarring tussen de twee termen vandaan komen.

Crypto grootboeksysteem

Dit grootboek, een term uit de boekhoudkunde bestaat eigenlijk uit een groot aantal afzonderlijke grootboeken die worden bijgehouden. Alle deelnemers aan het Bitcoin netwerk houden en synchroniseren dit grootboek met elkaar. Zij bepalen met elkaar of een transactie in het systeem legitiem is. Deze deelnemers zijn bijvoorbeeld de cryptobeurzen en grote bitcoin handelaren. We bedoelen hier niet de particuliere bitcoin (ver)kopers.

Blockchain

In één zin omschreven is blockchain een openbaar gedistribueerde en gedecentraliseerde database voor opslag van crypto transacties. Dit kunnen ook andersoortige transacties zijn als bijvoorbeeld eigendomsaktes of smart contracts.

Aan- en verkooptransacties worden opgeslagen in een block, dit block is alleen geldig wanneer het de correcte gegevens van het vorige block bevat. Een block heeft numerieke kenmerken, we noemen dit een hash. De hash van een voorgaand block wordt weer gebruikt in een volgend block. Nu zie je een ketting, of chain van blocken ontstaan. Zie daar de naam blockchain!

Omdat er duizenden computers (nodes) betrokken zijn bij het valideren van transacties is dit proces een stuk veiliger dan een traditionele database. Een database kan gehackt worden, je hoeft namelijk maar een computer aan te vallen. De blockchain bestaat uit duizenden computers die je allemaal zult moeten hacken om fraude te kunnen plegen. Dit is praktisch onmogelijk om te doen, en is dus nog nooit gebeurd sinds het ontstaan van Bitcoin.

Doordat fraude zo goed als onmogelijk is, zijn er naast crypto toepassingen nog meer toepassingen. Blockchain kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden tijdens verkiezingen om het stemmen transparant en eerlijk te laten verlopen.

Wil je meer weten over crypto en cryptocurrency`s, kijk dan eens het review Masterclass op reviewkeizer.nl en leer meer van deze nieuwste technologiesprong!

Review Cryptocurrency beginnerscursus

Crypto Masterclass!

Alles wat je moet weten over Crypto en bitcoin, simpel uitgelegd!

direct naar de geheime korting pagina!