DeFi crypto coins kopen? in 10 minuten leer je de basis!

In 5 minuten leer je wat DeFi crypto is, en hoe je ze koopt!

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

DeFi crypto coins staat voor Decentralized Finance. In gewoon Nederlands is dat gedecentraliseerde financiën. Leuk, maar wat heb je daar aan en wat is DeFi nu eigenlijk? Wil je weten hoe DeFi werkt, en hoe je kunt investeren?

In dit artikel gaan we je daar een antwoord op geven. Voor we met DeFi crypto coins beginnen starten we met een korte uitleg over bitcoin.

Bitcoin is ooit ontworpen na de financiële crisis in 2008. Het combineert een gedecentraliseerd systeem van computer nodes waarin niemand de baas is met het begrip schaarste. Er worden uiterlijk 21 miljoen bitcoins in omloop gebracht. Door middel van programmacode is dit vastgelegd.

Het beperkte aantal bitcoins voorkomt dat er hoogoplopende inflatie ontstaat. Nu in 2022 hebben we ook in Nederland te maken met de hoogste inflatie sinds 40 jaar. Wat heeft dit met DeFi te maken? lees snel verder.

Wat zijn DeFi coins?

Kort samengevat wordt de term DeFi crypto coins gebruikt voor een groep applicaties, platformen en protocollen om financiële diensten mogelijk te maken.

De voordelen van de oervader van crypto, de bitcoin, kunnen ook voor DeFi gebruikt worden. Crypto is bestand tegen censuur, geen dictator kan er iets tegen doen. Neutraliteit, crypto kiest geen enkele kant en heeft geen politieke voorkeur. Niemand wordt uitgesloten, met een internet verbinding en een telefoon doe je al mee. Alle transacties zijn op een openbare database, de blockchain in te zien. De identiteitsgegevens van de eigenaar natuurlijk niet.

Al deze voordelen van gedecentraliseerde crypto coins kunnen we ook toepassen op DeFi coins. Banken bieden tal van financiële producten aan, denk hierbij aan verzekeringen of leningen. Deze producten kunnen ook gedecentraliseerd aangeboden worden, waardoor ze de eerder genoemde voordelen krijgen.

In bepaalde landen worden groepen mensen buitengesloten als het gaat om financiële zaken. De regering en de elite maken daar de dienst uit en het volk heeft daar niets te zeggen. Veel derde wereld landen zijn daar voorbeelden van. Inwoners van dat soort landen hebben vaak niets eens een bankrekening. Met crypto en DeFi coins kunnen deze mensen toch een lening afsluiten en hiermee een bedrijfje starten.

Blijf wel voorzichtig, alles is nieuw en er kunnen nog veel haken en ogen aan zitten. Voor het grote publiek hier mee aan de gang kan, dient het nog gebruiksvriendelijker gemaakt te worden.

Hoe werkt DeFi?

DeFi crypto coins is een begrip voor meerder applicaties en financiële diensten. Laten we financiële dienst van een verzekering als voorbeeld nemen. Bij het afsluiten van een verzekering wordt er een papieren contract getekend, of vul je digitaal je gegevens in bij de verzekeraar. Bij DeFi werkt dat anders en sluit je een smart contract af, de voorwaarden ervan liggen vast op de blockchain. Gebeurt er iets, dan ligt de uitkomst van het contract vast. Een ouderwetse verzekeraar kan moeilijk gaan doen en zich verschuilen achter polisvoorwaarden. In een smart contract is er niet een partij, en het voert uit wat er vooraf is overeengekomen.

Uniswap en Aave zijn voorbeelden van bekende partijen die een platform hebben om gedecentraliseerd krediet aan te bieden. Indien je niet meteen een krediet nodig hebt of een verzekering via een smart contract wilt afsluiten, dan kun je toch investeren in DeFI, lees dan snel verder.

Rol van Ethereum bij DeFi

Om DeFi crypto mogelijk te maken heb je programmacode nodig, hiervoor wordt het Ethereum netwerk gebruikt. Net als bij Bitcoin wordt op de Ethereum blockchain gecontroleerd of alles volgens de regels wordt uitgevoerd. Bijna alle DeFi projecten worden op het Ethereum netwerk gebouwd, Ethereum is de op een na grootste crypto coin, dus zullen veel partijen hier nog wel mee doorgaan. In de toekomst kan er ook een andere partij ontstaan, al verwacht ik dat niet snel.

De smart contracts worden geschreven met Solidity welke de programmeer taal van Ethereum is. Maar er spelen ook nadelen, door het vele gebruik van het Ethereum netwerk is het traag geworden in de verwerking van transacties. Transacties kosten geld, en worden hier ook duurder van en het duurt langer voor ze verwerkt zijn. Bij drukte in het verwerken van transacties kan de vergoeding voor de miners oplopen tot wel 60 dollar.

Gelukkig wordt het Ethereum netwerk voortdurend verbetert door ontwikkelaars zodat het in de toekomst ook nog gebruikt kan worden. Verleden jaar is Ethereum 2.0 uitgerold in de praktijk. Een belangrijk voordeel van Ethereum 2.0 is, dat het netwerk van “proof of work” overgegaan is op “proof of stake”. Dit zijn technieken om te bewijzen of een transactie correct is. Met als belangrijkste voordeel dat het veel energiezuiniger is en beter voor het milieu. Er is minder rekenkracht benodigd, dus minder draaiende en energie verbruikende computers.

In het rapport van de Amerikaanse bank Wells Fargo geven zij aan dat we aan het begin staan van Hyperadoptie van (DeFi) Crypto coins. Dit is slechts de start van een complete omwenteling in de financiële wereld. Zie het als de opkomst van de mobiele telefoon of de start van Internet in de jaren 90. Eerst waren mensen sceptisch, nu kun jij niet meer zonder.

Investeren in DeFi coins

De toekomst zal langzaam maar zeker naar DeFi oplossingen gaan. Wil je op dit moment investeren of handelen in dit soort technieken en oplossingen, dan kun je de DeFi crypto coins van de betreffende protocollen kopen.

Het kopen van DeFi crypto coins, met als doel de munten ook daadwerkelijk in bezit de hebben noemen we spot. Je koopt de munten op de spot exchange en bewaart deze in een wallet of bij de aanbieder zelf. Bij bekende aanbieders als BTC Direct of Bitcoinmeester kun je de munten aanschaffen en aanhouden. Hopende dat de koers gaat stijgen.

Speculeren en handelen kan ook op een dalende koers, zo kun je ook in een dalende markt geld verdienen. Dit principe noemen we “short” gaan. Verwacht je een hogere koers, dan ga je “long”.

Om dit te kunnen doen moet je je aanmelden bij een crypto exchange die werkt met leverage. In het Nederlands noemen we leverage een hefboomwerking. Pas hier goed mee op, je kunt hier veel geld mee verliezen, indien je niet weet wat je aan het doen bent. De exchange leent jou dan geld om zo een grotere winst te behalen. indien je je stop-loss goed toepast is er geen groot gevaar, beginners doen dat vaak niet.

Je kunt deze exchange ook gebruiken zonder dit leencomponent, laat de knop met X10 dan met rust. Het gaart nu te ver dit hier helemaal uit te leggen. Onthoud dat je ook zonder te lenen zowel op een stijgende als dalende koers kunt handelen. De leenknop blijft dan op X1 staan.

Gevaren en risico’s van DeFi Crypto coins

Het kopen van DeFi crypto coins heeft risico’s, Ethereum is in februari 2022 samen met de bitcoin enorm in waarde gezakt. Een waarde drop van 20% gebeurd vaker in crypto. Een stijging van 30% kan ook zomaar ineens plaatsvinden, dit noemt men volatiliteit van de koers. Indien je DeFi crypto coins koopt als belegging voor de toekomst, dan hoef je je niet zo druk te maken over deze schommelingen.

Een smart contract wordt opgesteld door mensen, er kunnen dus fouten zitten in de programmeercode waardoor er niet gebeurt wat vooraf is afgesproken. Stel dat je je pincode verliest om bij je DeFi crypto coins of smart contract te komen? Dan is je geld ook weg, dat is juist het decentrale karakter van crypto coins. ik verwacht dat er in de toekomst meer bedrijven zullen ontstaan die als een soort traditionele bank jou cryptosleutels bewaard. Indien je niet gedisciplineerd bent in het bewaren van codes en wachtwoorden kun je niet meer bij je vermogen.

Er zijn twee soorten risico’s, technische en bestuurlijke. Nieuwe crypto projecten maken een heel traject door, gedurende dit traject worden alle kinderziekten en bugs uitgefilterd door de ontwikkelaars. Dat wil zeggen hoe langer een crypto coin bestaat des te veiliger het wordt. Hackers hebben alle tijd gehad om het project aan te vallen, is dit niet gebeurd?, dan wordt het ieder jaar een stapje veiliger.

Maar ook op bestuurlijk vlak van het project kunnen er zaken fout gaan. Er zijn voorbeelden waarvan de eigenaar van een crypto exchange of crypto project plotseling is verdwenen. Naar mate het crypto project langer bestaat wordt er ook een beter bestuur van het project opgezet, zodat niet een persoon met al het geld kan verdwijnen. Dit soort risico`s moeten er uit zijn voor het grote publiek crypto kan omarmen.

Grootste groei van DeFi crypto coins in derde wereld landen

Ondanks de risico’s die er nu nog zijn, maakt DeFi in veel landen met een dictatoriaal bewind of slecht financieel beleid een grote groei door. Turkije heeft te maken met een inflatie (jan-2022) van 50% . De economie van Venezuela is ingestort, mensen investeren er massaal in crypto coins. El Salvador trekt zich niets aan van het IMF, en is het eerste land in de wereld die bitcoin als (tweede) nationale valuta naast de dollar gebruikt.

In het westen hebben wij het nog te goed, ons financiële systeem vertoont ook barsten. Maar is nog niet zo slecht als in de eerder genoemde landen. In Venezuela bijvoorbeeld is het de enige manier om je vermogen te beschermen. Het bewind kan het ook niet afpakken omdat er geen centrale partij is die ze onder druk kunnen zetten. Zie hier de oplossing voor veel opkomende economieën. Het biedt de inwoners bescherming van hun vermogen, en de munt is neutraal.

Wil je een lening in een een dictatoriaal land? Dat wordt lastig, de elite bepaald of jij die krijgt. Met decentralized finance omzeilt de inwoner het nationale banksysteem omdat DeFi zoveel beter is, ondanks de huidige risico’s.

Meer weten over DeFi crypto coins?

Als DeFi wil uitgroeien in een volwassen industrie dan zullen veel eigenschappen van DeFi veel gebruiksvriendelijker, goedkoper, sneller en vooral veiliger moeten worden. Maar als de hyperadoptie eenmaal gaat lopen, dan zal dit een gigantisch groei doormaken. Het zou ongeveer de helft van alle financiële transacties voor zijn rekening kunnen nemen. Wat denk je dat dat met de koers van bijvoorbeeld Ethereum zal doen? Die gaat als een raket de lucht in. en hoe eerder jij instapt, des te meer maak jij winst op de koers van DeFi Crypto coins.

Geen enkele informatie zal compleet zijn, wil jij toch meer weten over crypto? Lees dan eens ons review Crypto Masterclass, hierin geven wij onze mening over het product zodat jij kunt beoordelen of dit iets voor je is. Of schaf het meteen aan via de groene knop hieronder.

Review Cryptocurrency beginnerscursus

Meer weten over DeFi en crypto?

Leer in de crypto Masterclass alles over crypto, nog voor de hyperadoptie start!

 

JA, IK START METEEN MET DE CRYPTO MASTERCLASS CURSUS!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *