Wat is Proof of Work? Lees de eenvoudige uitleg!

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

proof of work bitcoin met processor

Wat is Proof of Work? Je komt deze term vaak tegen in combinatie met Proof of Stake. Beiden termen zijn een consensus mechanisme voor het goedkeuren van transacties op de blockchain. Als ik vanuit mijn crypto wallet een bedrag wil overmaken naar iemand anders, dan noemen we dit een transactie.

Het is van belang dat het uitvoeren van transacties snel en betrouwbaar gebeurd.

Proof of Work is het eerste consensus mechanisme, en is geïntroduceerd met de opkomst van bitcoin in 2008. Inmiddels is er veel te doen over Proof of Work, het zou milieu vervuilender zijn dan Proof of Stake.

Proof of Work is op dit moment nog steeds het meest gebruikte mechanisme voor het goedkeuren van transacties.

Wat is Proof of Work?

Wat is Proof of work nu eigenlijk? Laten we eens dieper ingaan op het principe Proof of Work. Elke crypto coin heeft zijn eigen Proof of Work consensus mechanisme. Voor dit artikel gebruiken we bitcoin als voorbeeld. Proof of Work betekent in het Nederlands: bewijs van werk.

Elke node in het bitcoin netwerk is bezig een crypto puzzel op te lossen die aan hoge normen moet voldoen. Zie een node als een crypto bedrijf, met een computersysteem dat crypto puzzels oplost. Het bedrijf dat als eerste de cryptopuzzel oplost ontvangt hiervoor een beloning in de vorm van bitcoin. Dit proces noemen we crypto mining. Deze term zul je vast al eens gehoord hebben. Het bedrijf voert (controle) werk uit en daarmee worden crypto transacties gecontroleerd. Deze controle is de “Proof” uit Proof of Work.

Omdat er veel nodes zijn, is er niet één node de baas, valt er een node uit dan nemen de andere nodes de goedkeuring van transacties over. Dit principe noemen we gedecentraliseerd. Er is niet één partij die de macht heeft zoals bij een traditionele bank. Bij een “normale” bank zijn zij de spin in het web als ik mijn geld naar jou wil overmaken.

Blockchain en Proof of Work

Op de blockchain worden transacties bijgehouden, de blockchain is een ketting van aan elkaar gerijgde transactie blokken. Je kunt het zien als een grootboek, zoals bekend uit het boekhouden. In de blockchain staan oudere, eerdere met Proof of Work goedgekeurde blokken. Nieuwe transacties komen in het volgende block aan de ketting. Ze worden tijdelijk bewaard in de MEMpool. De MEMpool is een verzamelplaats waar alle transacties staan die nog met Proof of Work geverifieerd moeten worden.

De blockchain is openbaar, iedereen kan het inzien, maar er staan geen namen bij de blockchainadressen. Nieuwe transacties komen in het volgende block van de blockchain. Proof of Work controleert of munten niet dubbel worden uitgegeven. Dit kunnen zij controleren doordat de oudere blokken in te zien zijn, en worden vergeleken met de transacties in het laatste block. De controle is nodig om te voorkomen dat digitaal geld dubbel wordt uitgegeven. Dit fenomeen noemen we het probleem van dubbele uitgaven. Je wilt natuurlijk niet dat een crypto coin twee keer wordt uitgegeven omdat deze gekopieerd is.

Nieuw block op de blockchain

De node, het computersysteem van een bedrijf die het snelst een cryptopuzzel oplost krijgt een beloning en mag een nieuw block aan de blockchain toevoegen. Het vinden van de oplossing van de cryptopuzzel noemen we het vinden van de juiste hash. Veel bedrijven willen als eerste de juiste hash vinden, want die partij ontvangt de beloning in bitcoin.

Proof of work crypto mining apparatuur
Crypto mining apparatuur

Dit is een kostbaar proces, het bedrijf dient zeer veel berekeningen uit te voeren om de juiste hash te vinden. Hiervoor zijn specialistische computersystemen nodig die voortdurend berekeningen maken. De snelheid waarmee ze dit doen noemen we de hashrate. Hoe meer nodes/miners zich aansluiten en proberen het nieuwste block te vinden voor de beloning, des te veiliger en krachtiger wordt het netwerk.

Proof of Work techniek

Elke 10 minuten wordt er een nieuw block aan de bitcoin blockchain toegevoegd. De nodes gebruiken hiervoor het SHA-256 algoritme. Dit algoritme wat bestaat uit 256 binaire karkaters van nullen en enen bevat de informatie van de nieuwe transacties. In het block is ook informatie over de voorgaande blocken opgeslagen.

Indien een node in het netwerk opmerkt dat er iets vreemds is met het block, dan verspreid deze informatie zich over het hele netwerk. Het block wordt dan door het hele netwerk afgekeurd. Een foute en frauduleuze node in het systeem wordt zo opgemerkt, en dit voorkomt dat er een verkeerd block aan de blockchain wordt toegevoegd.

Veiligheid van Proof of Work

Voor een geldsysteem is het van het grootste belang dat het veilig is. Veiligheid zorgt voor vertrouwen in het netwerk. Waarom zijn er nog zoveel mensen bang voor Crypto? Ze weten niet wat het is, en hebben nog niet het vertrouwen. Waar hebben ze wel vertrouwen in, dat is fiat geld. Geld uitgegeven door overheden noemen we fiat geld, voorbeelden hiervan zijn de euro en de dollar. Iedereen weet dat geld uitgegeven door een overheid te vertrouwen is. Hoewel je daar niet mee hoeft aan te komen bij mensen in bijvoorbeeld Rusland, Venezuela en vele andere derde wereldlanden waar de inflatie torenhoog is.

Terug naar de veiligheid van het Proof of Work mechanisme. Door de decentralisatie van het netwerk zijn er zeer veel nodes, miners of bedrijven die zich bezighouden met het vinden van het nieuwste block. Nu bestaat er een gevaar, dat als iemand 51% van alle rekenkracht in handen heeft, hij blocken kan aanpassen. Deze persoon kan dan cryptocurrencies dubbel uitgeven, en geld kopiëren wat gelijk staat met stelen.

Ik zie dit zelf als een theoretisch gevaar, het kan, maar om 51% van alle rekenkracht op de bitcoin blockchain in handen te krijgen heb je best een pittig computersysteem nodig. Je moet dan denken aan misschien wel honderden grote datacenters in jouw bezit. Zelfs voor schimmige landen is dit een onbegonnen taak. De kosten voor zo’n groot computersysteem wegen niet op tegen de voordelen van de fraude. In de hele geschiedenis van bitcoin is het ook nog nooit voorgekomen.

Voor en nadelen van Proof of Work

Het voordeel van Proof of Work lijkt mij nu wel duidelijk. Door de grote rekenkracht (hashrate) van het bitcoin netwerk worden transacties gecontroleerd en worden blocken veilig aan de blockchain toegevoegd. Maar waar voordelen zijn, heb je ook vaak nadelen. Het nadeel dat je in de media vaak tegenkomt is, dat bitcoin milieu vervuilend is. Hiermee wordt bedoeld dat het goedkeuren van transacties zoveel rekenkracht (processorkracht) kost, rekenkracht kost elektriciteit. Er komt veel warmte bij vrij, die weer gekoeld moet worden, wat ook weer elektriciteit kost.

Het milieu vervuilende effect van energieverbruik valt niet te ontkennen, het controleren kost energie. The bitcoin mining counsel heeft een rapport uitgebracht dat in 2021 bitcoin mining 60 % duurzamer en 50% efficiënter is geworden. In de toekomst zal bitcoin minen duurzamer worden, in El Salvador wil men de energie van een vulkaan gebruiken om bitcoin te minen. Koeling kan duurzamer door je bedrijf te vestigen in koel streken, in IJsland zitten veel crypto bedrijven.

Als het netwerk meer transacties krijgt aangeboden, dan wordt opschalen lastiger doordat dit steeds meer energie kost. Een milieuvriendelijk alternatief voor Proof of Work is het consensus mechanisme Proof of stake, hiervoor is minder brute rekenkracht nodig.

Conclusie

Wat is Proof of Work? Dit is een onmisbaar technisch controle principe om het netwerk veilig te houden. Hoe meer je er mee bezig bent des te meer wordt je in de wereld van crypto coins gezogen. Het kan jou beschermen tegen inflatie, en voor veel mensen in landen met slechte economieën of dictaturen is het zelfs de enige manier om je vermogen te beschermen. De volgende bullrun met een nieuwe All Time High van bitcoin komt door Azie en Zuid-Amerika, zorg dat je goed op de hoogte bent over crypto.

Wil je meer leren over crypto en weten hoe je je geld beschermt, lees dan eens ons review over de Crypto Masterclass. Of klik meteen op de groene knop hieronder, en start meteen!

Review Cryptocurrency beginnerscursus

Wordt een Expert met de Crypto Masterclass -AllesOverCrypto

Druk snel op onderstaande groene knop en start de Crypto beginnerscursus

JA, IK NEEM ER EEN! DIRECT DOOR NAAR DE MASTERCLASS

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *