Wat zijn smart contracts?

Wat zijn smart contracts? logo met twee mannetjes die elkaar de hand schudden

Wat zijn smart contracts? Smart contracts of in het Nederlands genoemd: slimme contracten zijn een extra functie van een blockchain. De blockchain is een soort grootboek van alle transacties op de blockchain. Smart contracts maken slim gebruik van dit grootboek om er een extra functie aan toe te voegen.

Zie een smart contract als een digitale afspraak/contract die in een programmeertaal vastgelegd wordt op een blockchain. Na een bepaalde trigger wordt het contract automatisch uitgevoerd zonder dat daar iemand anders voor nodig is.

De afspraak of smart contract is in te zien op de blockchain. Aanpassen is niet meer mogelijk.

Een smart contract kun je zien als een vervanger van een papieren contract waar twee partijen een natte handtekening op een contract zetten, bijvoorbeeld bij de notaris. In het smartcontract staat dezelfde informatie als in een normaal contract, zoals tussen welke personen het geldig is etc., alleen geprogrammeerd in computercode en vastgelegd op de blockchain.

Simpel voorbeeld van een smart contract

Een eenvoudig voorbeeld van een smart contract kan een weddenschap zijn tussen twee personen. Laten we een voetbalwedstrijd als voorbeeld nemen. Meestal ga je een weddenschap aan op goed vertrouwen en hoop je dat de ander betaald als jouw club heeft gewonnen. Dit gaat meestal wel goed tussen vrienden.

Stel dat je elkaar niet zo goed kent, dan kun je beiden 5 euro inleggen op een smart contract. Indien partij 1 wint krijgt persoon een het geld, wint partij 2 dan krijgt de andere persoon automatisch het ingelegde geld. Bij gelijk spel gebeurt er niets, en krijg je je ingelegde geld terug.

Omdat het op de blockchain is vastgelegd en gecontroleerd kan er niets meer aangepast worden. Aan de hand van de officiële uitslag van de wedstrijd krijgen de weddenschap deelnemers automatisch uitgekeerd waar ze recht op hebben.   

Voor en nadelen van smart contracts

Er zitten vele voordelen aan smart contracts, zoals snelheid, veiligheid, autonomie, vertrouwen, nauwkeurigheid, back-up functie en besparingen. Om het voordeel snelheid uit te lichten, het smart contract wordt volledig automatisch verwerkt. Dit scheelt veel menselijk administratief werk en is daarom veel sneller.

Maar zoals Johan Cruijff ooit riep: elk voordeel heeft zijn nadeel. Aanpassen van een smart contract is na ingang niet meer mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een huurcontract voor een leaseauto, en je wilt een grijze i.p.v. witte auto. Dat is dan niet meer aan te passen.

Ook moet alle voorwaarden in de code opgenomen worden, er bestaan zulke ingewikkelde papieren contracten met kleine lettertjes die zich niet zo makkelijk in een smart contract laten vangen. En wat te doen met een foutje in de code, dit kan grote gevolgen hebben. De techniek is nog allemaal erg jong en heeft nog een weg naar volwassenheid te gaan. De voordelen zullen ooit gaan opwegen tegen de nadelen.

Meer Weten? Volg een Crypto Masterclass Wil je meer weten over cryptocurrencys en alles wat daarmee te maken heeft, volg dan de Crypto Masterclass van AllesOverCrypto. Zij leggen je alles uit wat je moet weten over deze next step in de technologie. Crypto zal wel eens een bescherming van je vermogen kunnen zijn in de volgende financiële crisis die zeker gaat komen.

Review Cryptocurrency beginnerscursus

Wordt een Expert met de Crypto Masterclass -AllesOverCrypto

Druk snel op onderstaande groene knop en start de Crypto beginnerscursus

JA, IK NEEM ER EEN! DIRECT DOOR NAAR DE MASTERCLASS