Wat is een decoupeerzaag?

Het gereedschap om mooie ronde vormen te zagen!

De decoupeerzaag wordt in het algemeen gebruikt voor het zagen van bochten in hout of tegels. Vroeger heb je wellicht met de hand een figuurzaag gebruikt, deze heeft de vorm van een soort U-beugel met een smal zaagblad.

De decoupeerzaag is in principe hetzelfde en is bedoeld om vormen te zagen, maar wordt ook wel gebruikt om snel een balkje in te korten.

Indien de zaagsnede niet loepzuiver hoeft te zijn, dan kan inkorten van hout en bijvoorbeeld laminaat met de decoupeerzaag afgekort worden.

Kijk ook eens naar ons artikel om zelf meubels te maken, de decoupeerzaag is hierbij een handige gereedschap.

Wat is nu precies een decoupeerzaag?

De machine is voorzien van een kort verticaal in de machine ingebracht zaagje. Het hangt van het materiaal af hoe lang het zaagblad is, meestal zo tussen 5 en de 10 cm lang en ongeveer een halve cm breed. Doordat de zaag niet zo breed is kun je tijdens het zagen makkelijk van richting veranderen. Probeer dat maar eens met een cirkelzaag, dat lukt natuurlijk niet. Dit voordeel heeft ook een nadeel, doordat je zo makkelijk van richting kunt veranderen betekent ook dat de zaagsnede niet recht loopt bij het zagen van lange rechte stukken. Daar is de eerder genoemde cirkelzaag beter voor geschikt.

Het zaagje steekt ongeveer zo’n 7 tot 8 cm onder de voetplaat van de decoupeerzaag uit. Gebruik de zaag om materiaal te zagen van enkele centimeters dik, zaag nooit dikkere hout dan dat de zaag lang is. De zaag kan dan in het hout terugkaatsen waardoor de hele machine terugkaatst, met alle gevaren van dien.

Veel decoupeerzagen hebben de mogelijkheid het motorgedeelte en handvat 45 tot 90 graden te draaien ten op zichtte van de voetplaat. Met deze functie is het mogelijk om lijstwerk verstek te zagen. Verstek betekent dat je 2 latten met een hoek van 45 graden schuin afzaagt. Bij elkaar heb je dan een rechte hoek van 90 graden. Hoewel de mogelijkheid vaak op de machines aanwezig is, zal je deze waarschijnlijk niet vaak gebruiken. De nauwkeurigheid is niet zo goed waardoor de hoek niet echt mooi recht wordt. Een cirkelzaag of tafelzaag is hier wel ideaal voor.

In het handvat vind je vaak een ronde draaischakelaar met getallen, bijvoorbeeld 1 tot en met 6. Met deze schakelaar kun je het toerental van de machine regel, met een grove zaag kun je snel door het hout heen met een hoog toerental. Ga je wat hardere materialen zagen, laten we badkamertegels als voorbeeld nemen, dan dient het toerental wat lager te zijn. Voor tegels heb je ook een extra hard van wolfraam gemaakt zaagje nodig.

Welk type decoupeerzaagje heb je nodig?

Elke materiaal heeft een eigen zaagje, voor tegels heb je dus een kort zaagje met Wolfraam nodig. Voor het zagen van hout zijn er diverse fijne en grove zaagjes. Metaal heeft ook zijn typen in grof en fijne modellen. De tanden van houtzagen staan naar boven gericht, wanneer je gaat zagen komt de verspaning aan de bovenkant, je krijgt dan een lelijke beschadigde zaagsnede met versplintering.

De machine trekt de zaag van beneden naar boven door het hout, bij bepaalde machine kun je de hoek van de zaag nog aanpassen om extra hard te zagen.

Er is nog een type zaagje dat we hier bespreken, hierbij zijn de tanden niet standaard omhoog gericht, maar juist naar beneden. Waarvoor is deze te gebruiken, wat is het doel hiervan? Stel dat je laminaat voor je woonkamer wil zagen, het aftekenen van het laminaat is dan het eenvoudigst op de “mooie” zijde.

Gebruik je de standaardzaag met de tanden omhoog dan krijg je de lelijke zaagsneden aan de “mooie” zijde van je planken. Het probleem is te verhelpen door af te tekenen  aan de achterzijde, maar dit is lastig en je je maakt snel fouten.

Wanneer je het zaagje met de tanden naar beneden gebruikt kun je wel op de “mooie” zijde van het laminaat aftekenen, en de ”lelijke” zijde zit aan de onderkant van het laminaat. Hierdoor heb je minder kans op meetfouten, en  de bovenkant blijft netjes. Let wel op dat de zaag zich van het materiaal wil afduwen waardoor het iets lastiger zagen is, druk de zaag goed met een scherpe nieuwe zaag tegen het materiaal aan. Dan is er in principe niets aan de hand.

Waar kun je decoupeerzaagbladen kopen?

Naast de gebruikelijke bouwmarkt als de Hornbach, Gamma, Praxis en Karwei, kun je natuurlijk ook online veel krijgen. De gespecialiseerde webshops hebben misschien net dat zaagje dat ze in bouwmarkt niet hebben. Bij de LIDL kun je voor een mooie prijs ook een doosje met verschillende zaagjes kopen, niet duur en van Zwitserse fabricaat. De LIDL verkoopt ook voor weinig geld diverse machines, waaronder een decoupeerzaag.

Daarbij krijg je meestal 3 jaar garantie op de machine, voor de doehetzelvers voldoen deze machines prima.

Lees ook eens het review Freds bouwtekeningen, dan kun je zelf de mooiste (steiger)houten meubelen. Denk eens aan een steigerhouten loungebank of een zelfgemaakte buitenkeuken. Handig en leuk om te maken voor deze zomer, wanneer niemand op vakantie kan.  

e-book met daarop het portret van Fred Schouten

Freds bouwtekeningen!

10000 gouden bouwtekeningen, klik snel op de groene knop!

direct naar de geheime korting pagina