Zelf Meubels maken?

Heb je geen Inspiratie? Met deze 5 GRATIS tips lukt het jou om Eigen Meubels te Maken!

Zelf Meubels maken? We gaan je 5 tips geven om je eigen meubels te maken. Nu iedereen thuis zit met corona is klussen één van de weinige dingen die je nog kunt doen, zou het niet leuk zijn je eigen meubels te maken? Dat kan prima met de 5 tips hieronder. Lees snel verder!

Inspiratie opdoen voor het bouwen van meubels

Inspiratie kun je overal opdoen, kijk in de winkel en maak een foto van je favoriete meubel. Dit is nu uiteraard wat moeilijker, maar online nog prima te doen. Tijdschriften en kluswebsites bieden ook genoeg inspiratie voor een zelfbouwmeubel.

Bouwtekeningen om zelf meubels te maken

Als je zelf een meubel wilt maken kun je zonder tekening aan de slag, voor kleine meubels waar de maat niet heel veel uitmaakt is dat geen probleem.  Ga je wat grotere meubels maken dan is een bouwtekening wel noodzakelijk, deze kun je zelf maken.

Een handig alternatief zijn de kant en klare bouwtekeningen van “Freds Bouwtekeningen”. Lees een ons review Freds Bouwtekeningen, en wat wij hierover hebben geschreven, zo zit je nooit zonder inspiratie. Gebruik Freds Bouwtekeningen als basis, en geef er je eigen twist aan. Dat zouden wij doen.

Welke gereedschappen gebruiken?

Bepaal voor je gaat beginnen met zelf meubels maken, moet je je vooraf bedenken of je al het gereedschap hebt. Het is erg vervelend als blijkt dat je niet het juiste gereedschap hebt voor de klus die je wilt uitvoeren.

Naast standaard afteken gereedschap zoals een duimstok en blokhaak horen een aantal elektrische apparaten in je bezit te zijn. Erg handig en veelzijdig is de cirkelzaag, alternatief is laten zagen door de bouwmarkt. Maar vergeet ook niet een decoupeerzaag en een schroefboormachine. Zonder deze apparaten kun je weinig zelf bouwen.

Wil je meubels bekleden? Het opknappen van een stoeltje geeft veel voldoening. Je kunt in de handel nieuw foam kopen en nieuwe stof. Met behulp van een elektrische tacker (nietmachine) kun je zo eenvoudig deze zitting vernieuwen.

Welke materialen gebruiken voor het maken van eigen meubels?

Voor je gaat beginnen aan een meubel kun je het beste eerst oefenen op goedkoop hout. Met spaanplaat en MDF kun je eerst wat kleinere projecten uitproberen.  Leuke zelfbouw meubelprojecten voor beginners zijn bijvoorbeeld steigerhouten tuinmeubelen. Veel keuze in de gangbare houtsoorten vind je bij Pontmeyer of Jongeneel. Dit soort winkels hebben een veel uitgebreider en professioneler assortiment dan bijvoorbeeld een Gamma.

Indien je al gevorderd bent in maken van eigen meubels kun je eens een meubel maken van fijnhout. Bij fijnhout moet je denken aan bijvoorbeeld Amerikaans notenhout, essen, kersen of eikenhout. Dit haal je niet bij de Gamma, Pontmeyer of de Praxis, hiervoor moet je naar gespecialiseerd fijnhout bedrijven, zoals bijvoorbeeld Amsterdamsche Fijnhout off de Arnhemse fijnhouthandel. Google even voor een leverancier in je eigen woonplaats.

Houdt ook rekeningen met het doel van je eigen zelfbouw meubel, indien het in een vochtige ruimte als een badkamer komt moet je het goed behandelen. Je kunt dan ook kiezen voor beton multiplex welke al goed tegen water bestendig is. Deze worden zelfs gebruikt om aquaria mee te bouwen.

Kies ook het juiste bevestigingsmateriaal, een meubel in een vochtige ruimte kan het beste met RVS schroeven in elkaar worden gezet. Voor de woonkamer zijn verzinkte schroeven goed genoeg. Het mooiste is de schroeven te verzinken in het hout en weg te plamuren.

Maak een kostenoverzicht of kostenberekening voor je zelfbouwmeubel

Je zult misschien denken dat een zelfbouwmeubel goedkoper is dan kant en klaar kopen. Elektrische apparaten en hout kosten veel geld. IKEA laat hun meubels in bulk maken in goedkope landen, daar kun je zelf niet tegen concurreren. Zelfbouw meubels maken is daarom niet altijd goedkoper. Wel leuker en op maat gemaakt voor jouw huis en doel. Dit geeft je een enorme voldoening en trots als je het zelf hebt gemaakt.

Ben je enthousiast geworden, klik dan snel op onderstaande groene knop en krijg Inspiratie uit de wel 10000 bouwtekeningen van Fred! Veel klusplezier!

e-book met daarop het portret van Fred Schouten

Freds bouwtekeningen!

10000 gouden bouwtekeningen, klik snel op de groene knop!

direct naar de geheime korting pagina