Wat is een cirkelzaag?

Een onmisbaar stuk gereedschap voor de houtbewerker!

afbeelding van een cirkelzaag die door hout zaagt

Wat bedoelen we nu precies met een cirkelzaag, ook wel radiaalzaag genoemd. Er zijn twee typen cirkelzagen, de tafelcirkelzaag en de handcirkelzaag. De tafelcirkelzaag of tafelzaag is voor de meer gevorderde klusser of professional. In dit artikel krijg je over beide type machines uitleg geven, we beginnen met de meest gangbare handcirkelzaag. De handcirkelzaag is een onmisbaar stuk gereedschap voor de doe-het-zelver.

Waarvoor wordt een cirkelzaag gebruikt? De cirkelzaag wordt gebruikt om over een langere lengte een rechte zaagsnede te verkrijgen. Hiervoor kun de cirkelzaag op een passende geleide rail plaatsen, of je zaagt langs een rechte lat die je met lijmklemmen op het te zagen materiaal klemt. Een decoupeerzaag zal nooit een mooie zaagsnede over een langere lengte geven omdat het zaagje zo smal is. Het zal een (iet wat overdreven) slingerende snede opleveren die niet mooi is. Zeker wanneer je meubels wilt maken is dit niet handig en vereist dit veel nabewerkingen als schuren of schaven.

Kijk ook eens naar ons artikel om zelf meubels te maken, de cirkelzaag is hierbij een handige gereedschap.

Waarvoor een cirkelzaag te gebruiken

De cirkelzaag is in feite een rond zaagblad aangedreven door een elektromotor. Het zaagblad is eenvoudig te vervangen of te verwisselen. Je kunt zo kiezen tussen een grof of fijne vertanding. De cirkelzaag is namelijk te gebruiken om afvalhout in te korten, of om een zeer nauwkeurige zaagsnede te maken. De gemiddelde diameter van een zaagblad is 25 centimeter, de straal van het zaagblad is je maximale zaagdiepte. In het geval van een zaagblad van 25 centimeter kun je dus tot een diepte van 12,5 centimeter zagen.

Tegenwoordig zijn er ook cirkelzagen die op een accu werken en verwisselbaar zijn met schroefboormachines. Met de handcirkelzaag kun je minder dik materiaal zagen dan met de tafelcirkelzaag. Voor de doe-het-zelver is dit geen groot nadeel, de meeste handcirkelzagen voldoen prima voor de meeste klussen. De accu geeft je meer bewegingsvrijheid. Belangrijk is ook de elektromotor, koolborstel loze motoren verdienen de voorkeur boven de normale variant. Deze koolborstels slijten en dienen ooit vervangen te worden.

Alle grote merken zoals Bosch, Makita, De Walt en Metabo leveren modellen die voor ieder een model in hun assortiment hebben zitten. Wanneer je aan de gang wilt gaan met steigerhouten (tuin)meubelen is het een onmisbaar stuk gereedschap. Kijk ook eens mijn review over Freds bouwtekeningen en ga zelf aan de slag. Klussen is een leuke hobby!

Geleiderail voor de cirkelzaag

Een handig hulpmiddel voor de cirkelzaag is een geleiderail, dit is een soort liniaal waarover de cirkelzaag beweegt en niet kan weg slippen. De zaag glijdt over de rail en hierdoor kun je gemakkelijk een mooi rechte zaagsneden in je werkstuk maken. Deze geleiderails zijn meestal van aluminium of staal.

De meeste handcirkelzagen hebben een extra hulpstuk meegeleverd welke je op de zaag monteert. Dit hulpstuk is een geleider die je kunt instellen om 1,2 of maximaal 15 cm vanaf de rand van je werkstuk een rechte zaagsnede te maken. De geleider dien je tijdens het zagen strak langs je werkstuk of plank te houden. Let hier goed op, anders krijg je een lelijk resultaat en een slecht zaagsnede.

Maar wat nu als je een plank van 2 meter recht doormidden moet zagen? de geleider die is meegeleverd kan alleen aan de randen gebruikt worden. In dit soort gevallen gebruik je dus de geleiderail voor de cirkelzaag. Een alternatief kan zijn een rechte lat of je waterpas met lijmklemmen op je werkstuk te klemmen. Nu kun je je zaag langs deze opgespannen lat halen, en zo ook een mooi zaagsnede verkrijgen. Haal de beschermkap even voorzichtig naar achter, stekker even uit het stopcontact!! Meet uit waar je je zaagblad het hout raakt op je uitgezette potloodstreep. Dan kun je aan de andere kant je lat of waterpas opspannen.

Indien het een keer in het jaar voorkomt is dit prima te doen, moet je vaker zagen, investeer dan in de geleiderail. Dit maakt het werken gewoon makkelijker en sneller. Voor de doehetzelfer zal 1 geleiderail voldoende zijn, professional kunnen dor middel van koppelstukken 2 geleiderail samenvoegen om een langer stuk via de rail te zagen.

Antislip voor de cirkelzaag geleiderail

Een aluminium geleiderail blijft natuurlijk niet goed liggen op een gladde houten plaat, de rail zal meteen verschuiven waardoor je niet kunt zagen. Om deze reden is de onderkant voorzien van een antislip laag of rubber profielen. Je wilt niet dat je materiaal verkeerd wordt gezaagd en je opnieuw naar de bouwmarkt moet. Wil je absoluut zeker zijn dat de geleiderail blijft liggen, gebruik dan 2 lijmklemmen.

Het Duitse merk Wolfkraft heeft hele handige lijmklemmen die je met 1 hand kunt bedienen en zeer stevig klemmen. Ze zijn onder andere bij de Hornbach te koop. Sommige geleiderails hebben ook klemmen die je onder de rails in een langsprofiel steekt, hierdoor ben je niet gebonden om te klemmen aan de uiteinden. Is je plank wat smaller, dan kun je de klemmen dus wat opschuiven naar het midden en zo dus nog meer stabiliteit verkrijgen.

Gebruik van een geleiderail voor de cirkelzaag

Je weet nu dat dat geleide rail een echt nuttige accessoire is om goed recht te kunnen zagen. Hoe moet je de geleiderail nu eigenlijk gebruiken, we gaan je dat uitleggen. Het is verstandig altijd een geleiderail te kopen van het merk van jouw cirkelzaag, dan weet je bijna zeker dat alles past en geen rare speling heeft.

Fabrikanten van machine accessoires maken ook universele geleiderails, een groot nadeel daaraan is dat je een adapter plaat op je eigen cirkelzaag moet schroeven om zo in de groef van de universele geleiderails te passen. Hoe meer houdertjes en koppelstukken je toevoegt, hoe onnauwkeuriger het eindresultaat. Check goed het type machine dat je hebt, op bepaalde modellen cirkelzagen is het niet mogelijk een adapter plaat te monteren. Vandaar ons eerdere advies een rail te kopen van het eigen merk.

De zaag van de cirkelzaag kan met een klem ontgrendeld worden, vervolgens kun je het blad dieper of ondieper afstellen. De adapter plaat van de universele geleiderail zorgt er voor dat de cirkelzaag wat hoger op het werkstuk staat, hierdoor verlies je wat van je maximale zaagdiepte.

Indien je de juiste rail hebt gevonden plaats je de zaag goed in de groef, check of de zaag niet uit de rail kan schieten door even droog te bewegen. Vervolgens kun je op een eerder afgemeten potloodstreep je zaag in je werkstuk zetten.

TIP: laat de zaag even kort draaien en duw hem voorzichtig tegen het hout, niet te ver! de zaag maakt een kleine snede op de rand, check of de de zaag blad netjes naast je potloodstreep een snede maakt. Zo ja dan kun je je het hele stuk doorzagen. Het zaagblad heeft ook een dikte, meestal zo`n 2 mm, deze zet je links of recht naast je lijn. Je zaagt nooit op je potloodstreep als je nauwkeurig wilt zagen. Indien je slechts wat afvalhout klein wilt zagen om dit makkelijk te vervoeren is dit natuurlijk geen probleem.

Wat is een spouwmes?

Indien je wel eens gezaagd hebt met een cirkelzaag, dan heb je dit vast wel eens meegemaakt. Het werkstuk gaat door de zaag en het werkstuk wat reeds gezaagd is gaat klemmen tegen de zaag.Het spouwmes wat ook wel splijtmes wordt genoemd voorkomt dit probleem. Het is prima mogelijk te zagen zonder spouwmes, maar zagen met een spouwmes werkt wel een stuk fijner.

Het splijtmes wordt meestal toegepast bij tafelcirkelzagen, maar er zijn ook handcirkelzagen voorzien van spouwmessen. Het voorkomt dus dat er teveel weerstand optreedt achter je net gezaagde werkstuk. Welke nadelen geeft dit, zul je je misschien afvragen. Ten eerste kun je niet met een gelijkmatig tempo en druk door je werkstuk zagen, na een aantal centimeter loopt je zaag als het ware vast in je werkstuk. Dit zaagt niet lekker, maar het zorgt er ook voor dat je onnodige warmte opbouwt waardoor je werkstuk wat zwartgeblakerd wordt. Ten derde verbruikt de machine wat extra maar onnodige energie en wordt de elektromotor onnodig zwaar belast.

De functie van een spouwmes ook wel splijtmes genoemd is:

  1. Voorkomen dat je werkstuk gaat klemmen
  2. Bescherming tegen botheid van je cirkelzaagblad
  3. Zorgt voor geleiding van het hout nadat het gezaagd is

Het spouwmes is een sikkelvormig stuk metaal welke achter de cirkelzaag is gemonteerd, en volgt de ronding van het cirkelzaagblad. Zo wordt het materiaal dat net gezaagd is uit elkaar gehouden, en loopt het niet tegen het achterste gedeelte van het cirkelzaagblad aan. indien je een ander type zaagblad monteert kan het noodzakelijk zijn de stand van het spouwmes aan te passen. Let op dat je dit secuur doet, je wilt niet dat je dure zaagblad bot wordt doordat het tegen het spouwmes schuurt.

Het splijtmes moet net iets breder zijn dan de dikte van het zaagblad, op deze manier kan het werkstuk dus niet gaan klemmen na de zaagsnede. je moet dus opletten wanneer je een ander zaagblad (dikker of dunner) monteert.

Voordelen van de tafelzaag

Tafelcirkelzaag

Naast de bekende handcirkelzaag bestaat er ook een tafelzaag of tafelcirkelzaag. De tafelzaag is een zoals de naam al aangeeft een handige tafel, hierbij zit de cirkelzaag onder de tafel gemonteerd met het zaagblad door de tafel heen stekend. De zaag kan aan uit geschakeld worden met een groen en rode knop aan de zijkant van de tafel.

Wat is nu het voordeel van de tafelzaag? Het grote voordeel is dat je heel eenvoudig een geleider lat kunt verstellen waarmee je werkstuk dichter of verder in de zaag grijpt. Je duwt je balk of werkstuk langs de geleider waardoor je werkstuk op de juiste plaats wordt gezaagd. Wanneer je je werkstuk goed tegen de geleider aan blijft duwen tijden het zagen, dan krijg je een perfecte zaagsnede.

De tafelzaag is meestal ook voorzien van een gleuf aan de bovenkant, in deze gleuf of rail kun je een een beugel plaatsen welke je met een gradenboog kunt instellen. De beugel is op zijn beurt weer voorzien van een geleider lat. Op deze manier kun je werkstuk of balk onder een hoek door de tafelcirkelzaag duwen. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om lijstwerk in verstek te zagen. Verstek betekent 2 hoeken van 45 graden, waarmee je dus een mooie rechthoek krijgt.

De op de afbeelding getoonde tafelzaag is een wat groter model met een vast gemonteerd onderstel. In de handel zijn in diverse prijsklassen ook wat kleinere modellen te koop, deze kun je letterlijk op en eigen tafel zetten. Er zijn ook speciaal voor het betreffende merk inklapbare onderstellen te koop waar je op een fijne hoogte kunt werken.

Toepassingen voor de tafelzaag

De meeste tafelcirkelzagen worden gebruikt om hout te zagen. Wat nu als je je badkamer wilt verbouwen, zou je ook tegels kunnen zagen met een tafelzaag? Ja dat kan, er zijn kant en klare tegel tafelzagen. Je kunt dus zowel hout als steensoorten op een eenvoudige en snelle manier op maat zagen. De tafelzagen voor tegels zijn wel voorzien van een speciaal zaagblad, dit wordt ook wel een diamantzaagblad genoemd. Dit soort diamantzaagbladen gaan bij een goede machine makkelijke door een keiharde (beton) tegel.

Het is ook mogelijk om kunststof of metaal met de tafelzaag te zagen, je dient dan wel het juiste type zaagblad te monteren. op de verpakking van de zaagbladen staat precies waar hij voor bedoeld is. de bladen zijn te koop bij de bouwmarkt, maar online kun je de meest specialistische bladen vinden.

e-book met daarop het portret van Fred Schouten

Freds bouwtekeningen!

10000 gouden bouwtekeningen, klik snel op de groene knop!

direct naar de geheime korting pagina