Beste multitool kopen

Eén van de meest handige gereedschappen voor de klusser

Waarom zou je de beste multitool kopen? De multi tool is een van de meest handige elektrische gereedschappen die je kunt kopen. De professionals hebben hebben hem al, maar jij als doe-het-zelver hebt er ook enorm veel aan. Dit is geen gereedschap dat je een keer gebruikt en dan nooit meer uit de kast haalt, je zult deze echt vaak gebruiken.

Door de vorm van zowel de machine als het zaagblad, kun je in de meest lastige posities en hoeken zagen. We gaan je in dit artikel verder uitleggen waar je op moet letten bij aankoop en waarvoor dit zo`n handig apparaat is.

e-book met daarop het portret van Fred Schouten

Freds bouwtekeningen!

10000 gouden bouwtekeningen, klik snel op de groene knop!

direct naar de geheime korting pagina

Multitool: wat is het voor elektrisch gereedschap?

Gereedschap met zaag onder 45 graden
Multitool met zaag onder 45 graden

Een multitool is een oscillerend stuk gereedschap, oscillerend betekent dat de zaag kleine vibrerende bewegingen maakt. Een voordeel hiervan is dat het zaagblad vrijwel op dezelfde plaats blijft en alleen trilt. Het blad maakt geen grote uitslag, waardoor je kunt zagen in kleine hoekjes.

Meestal wordt het apparaat gebruikt voor een specifieke klusje in en om het huis. Heb je bijvoorbeeld een kozijn met houtrot in de hoek? Zet de zaag enkele centimeters in het nog goede hout boven de rotte plek en maakt een perfecte horizontale zaagsnede in je kozijn. Vervolgens kun je een nieuw stuk hardhout er tussen lijmen en zo eenvoudig je reparatie afronden. Dit is een kostbare reparatie als je dit moet laten doen, met een multitool kun je het eenvoudig zelf. Wij helpen je bij het kopen van de beste multitool.


JA: Ik weet genoeg en wil METEEN gaan klussen! Lees ook eens ons review over Freds bouwtekeningen en maak zelf de mooiste meubels!


Voordelen van de multitool

Zoals hierboven in het gegeven voorbeeld zijn er nog duizenden andere mogelijkheden voor dit apparaat. Allemaal kleine zaagsneden en klusjes, wil je namelijk grote lengtes zagen dan moet je naar een andere apparaat kijken, zoals een bijvoorbeeld een cirkelzaag. De veelzijdigheid komt mede door de vele verschillende opzetstukken voor dit gereedschap. Naast diverse typen zaagjes, breed en smal, kun je er ook mee snijden en schuren.

Door de speciale montage van het opzetstuk is het mogelijk een ander hoek te kiezen van je zaagblad. Het blad kan bijvoorbeeld in een hoek van 45 of 90 graden geplaatst worden waardoor je in de binnenhoek van een kastje kunt zagen. Andere typen zagen kunnen hier nooit bij. Het zaagblad is ook vlak, dit maakt het mogelijk om de zaag op een vlak object te leggen en zo een uitstekende schroef af te korten.

Een ander groot voordeel is het feit dat je de zaag op een willekeurige plat houten vlak kunt zetten om te zagen. De zaag “boort” zich dan door het hout, we noemen dit principe ook wel invallen of invalzaagjes. Dit is handig om een uitsparing in je laminaat vloer te maken. Je hoeft de uitsparingen dan niet vanaf de rand in te zagen. We hebben het hier steeds over hout, maar er zijn ook zaagjes voor metaal en steen soorten.

In onderstaande video van de consumentenbond worden de vele mogelijkheden van de multitool getoond.

Mogelijkheden voor de multitool

We hebben net al aangegeven dat je dit apparaat kunt gebruiken voor duizenden klusjes, de zaag is klein en kan alle kanten op draaien. Net wat je nodig hebt om dat ene uitstekende schroefje af te zagen in die lastige hoek. Hieronder geven we aan wat je nog meer kunt met de diverse accessoires die je kunt monteren op de machine.

Diverse toepassingen voor de multitool
Mogelijkheden voor de multitool

Houtzaagbladen

De zaagbladen voor hout heb je in 2 vormen. De eerste is het rechthoekige inval zaagblad, dit is een van de meest gebruikte voor deze machine. Het wordt gebruikt om snel een klein stuk hout in te korten. Een tweede mogelijkheid is om ergens een uitsparing in te maken. Zie ons voorbeeld in de vorige paragraaf over de laminaatvloer. Bepaalde bladen zijn geschikt voor zowel hout als metaal.

De zaag laat zich zeer gemakkelijk wisselen met een snelspan aansluiting. We raden toch aan om of voor een houtzaag te kiezen, of voor een speciale metaalzaag. Kies een metaalzaag voor het inkorten van een oude geharde schroef. Tools die specifiek voor bepaalde taken zijn werken beter en nauwkeuriger. De multizaagjes hout/metaal sluiten namelijk veel sneller, en presteren eigenlijk voor beiden materialen minder dan de materiaal specifieke typen.

Multitool met losse zaagjes
multitool accessoires

De tweede type hout zaagblad is het halfronde segmentzaagblad. Dit type is geschikt om wat langere zaagsneden te maken. Het ligt een beetje aan de situatie, maar lange rechte stukken zaag je bij voorkeur met een cirkelzaag of een grote handzaag. Een multitool heeft geen geleider, hierdoor moet je handmatig je potloodstreep volgen bij het zagen, dit werkt onnauwkeurig.

De halfronde vorm van het zaagblad zorgt ervoor dat je rechter zaagt dan de invalzaag. Dit is ook de reden dat de cirkelzaag mooie lange zaagsneden maakt, de brede ronde zaag zorgt dat het zaagblad minder snel van het zaagpad afwijkt. Neem je een decoupeerzaag, dan kun je daar bijna onmogelijk kaarsrechte zaagsneden mee maken, dit omdat de zaag zeer smal is.

Metaalzaagbladen

Met het juiste metaalzaagblad is het ook mogelijk om metaalsoorten te zagen. Maar let op, niet alles is mogelijk. De multitool is voor kleine specifieke zaagklusjes, dikke stalen balken doorzagen is onmogelijk. Waarvoor is de multitool geschikt? Denk hierbij aan het doorzagen van koperen (water)leidingen of aluminium rails en profielen.

De metaalzaagjes kunnen net als de houtzaagjes voor bijna dezelfde taken gebruikt worden. Je dient wel rekening te houden dat je slechts door dunne metaalplaten kunt zagen.

Schrapers en spatels

De schrapers en spatel opzetstukken hebben geen getande zaagrand, maar een rechte geslepen rand. Zie het als een gemotoriseerde vorm van een plamuurmes.

Waarvoor wordt deze accessoires gebruikt? De geslepen rand van het mes maakt ze ideaal om bijvoorbeeld gelijmd zeil los van de vloer te “zagen”. Alles klussen waarvoor je normaal een plamuurmes gebruikt kun je nu met de multitool uitvoeren. Tegellijm resten, kitranden, etc zijn eenvoudig en snel te verwijderen.

Schuurmogelijkheden van de multitool

Veel multitools worden standaard geleverd met diverse opzetstukken. Indien deze bot raken kun je in elke bouwmarkt nieuwe losse zaagjes en accessoires kopen. TIP: de Action verkoopt voor slechts enkele euro`s een blister met 3 invalzaagjes, wij hebben ze zelf gebruikt en ze voldoen uitstekend. Van de merken Bosch etc zijn ze vele malen duurder.

Even terug naar de schuurfunctie, we dwalen namelijk af. In de doos tref je vaak een driehoek vormig opzetstuk aan, hierop zijn de delta schuurbladen me klittenband te monteren. Dit maakt de machine uitermate geschikt voor schuren in krappe hoekjes. Er bestaan ook echte delta schuurmachines, maar voor een enkele keer voldoet de multitool ook prima. Zelfs stofafzuiging is op veel modellen mogelijk door een stofzuiger mondstuk te gebruiken.

Welke klussen kun je doen met dit oscillerend schuuropzetstuk? Denk aan het opschuren van de traptreden, of de hoek bij je houten kozijn. Ook een kozijnreparatie is eenvoudig uit te voeren met dit gereedschap. Links wordt getoond hoe de zaagsnede is gemaakt, de reparatie met nieuw hout is al afgerond. Rechts is het resultaat nadat het rotte hout is weggezaagd. Let op de mooie horizontale en vertikale zaagsneden.

kozijnreparatie
Kozijn reparatie geslaagd met de multitool

Kozijnreparatie rot hout weggezaagd
Rot hout weggezaagd met multitool

Accu model of multitool op 220 volt kiezen?

Denk vooraf goed na hoe vaak, hoe lang, en op welke plekken je het gereedschap wilt gebruiken. Tegenwoordig zijn er veel modellen die werken met een accu, op zich is dit heel handig. Werken op plekken waar je geen stroom of stroomhaspel kunt gebruiken is nu wel mogelijk, makkelijk voor in de tuin bijvoorbeeld. Welke de beste multitool is die je kunt kopen? Dit hangt deels af van je wensen en doel.

Accu`s gaan echter wel kapot na een aantal jaar, en vaak als je ze weinig gebruikt nog veel sneller. Misschien is het dan verstandiger om er een met een stekker te kopen. Meerdere gangbare merken hebben ook een modellijn waarvan je de accu tussen de diverse gereedschappen kunt uitwisselen. De accu wordt dan meer gebruikt en gaat dan toch langer mee.

Aandachtpunten bij kiezen beste multitool

Voor ieder budget en klustype is een multitool beschikbaar. Houdt de volgende zaken in de gaten wanneer je op onderzoek gaat voor een machine:

 • Wattage, hoe hoger het wattage hoe krachtiger de machine. Het wattage staat aangeven meestal wel aangeven op de machine of in de technische details. Je vindt dit terug als een getal met daarachter de hoofdletter “W”. Bepaalde merken maken diverse modellen met verschillende wattages, zodat je het model kunt kiezen voor jouw klussen.
 • Snelspan mechanisme, de meeste modellen hebben een snelspan aansluiting waardoor je razendsnel van zaagblad kunt verwisselen. We zien bijna geen modellen meer die nog met een oude aansluiting door middel van een schroef worden vastgezet.
 • Accessoires, Er zijn zeer veel verschillende merken op de markt. Accessoires kunnen niet altijd uitwisselbaar zijn met andere multitools. Let er daarom op dat je een machine koopt met een gangbaar snelspan mechanisme, dan kun je ook veel accessoires voor jouw machine vinden. De meest gangbare snelspan aansluiting is het Starlock system van Bosch. Andere merken nemen deze aansluiting steeds meer over. De aansluiting is te herkennen aan een groot aantal kleine gaatjes. Op de machineaansluiting zitten kleine pennetjes die daar weer invallen, door dit systeem kun je de zaag ook in diverse standen monteren. Op de foto`s in de artikel kun je ze ook zien zitten.

Beste multitool kopen!

Je weet nu wat de voordelen en mogelijkheden zijn van dit gereedschap. Maar welke multitool moet je nu kiezen? Wat is nu de beste multitool die je kunt kopen. Deze vraag is toch lastig te beantwoorden. Ga je de zaag dagelijks een gehele werkdag gebruiken?, of slechts een aantal keer per jaar voor een doe-het -zelf klusje?

Bij dagelijks gebruik kun je beter wat meer geld uitgeven voor een degelijk en professioneel merk, is het voor een incidentele klus dan volstaat ook een minder zwaar en goedkoper model. Hieronder geven we je een lijst met de top 10 beste verkochte modellen van een grote landelijke elektronica verkoper.

 1. Fein MultiMaster FMM350QSL
 2. DeWalt DWE315KT
 3. Dremel 4000 Platinum Editie
 4. Black & Decker MT300KA-QS
 5. Bosch PMF 220 CE
 6. Ferm OTM1006
 7. Dremel 4000 + 65-delige accessoireset
 8. Bosch PMF 250 CES
 9. Bosch AdvancedMulti 18

Wij vinden dat in dit rijtje ook de multitool van de LIDL thuishoort, voor slechts 25 a 30 euro heeft de gemiddelde klusser hier een prima apparaat aan. Je krijgt dan ook nog eens 3 jaar garantie. Sommige modellen uit de top 10 kosten bijna het 5 a 10 voudige. Dit is het overwegen waard toch? Ze hebben een accumodel en een model met een stekker voor netstroom. Houdt de site in de gaten, de modellen worden regelmatig aangeboden, maar zijn soms tijdelijk niet te koop.