Crypto Kopen? waar start je als beginner

Leer waar je in Nederland veilig crypto kunt kopen!

Gemiddelde leestijd: 11 minuten
Bitcoin afbeelding

Crypto Kopen? Waar koop je op een veilige manier je eerste crypto coins? Indien je gelooft in een toekomst voor crypto komt er een moment dat je je eerste investering in cryptocurrencies wilt doen. Er zijn een aantal mogelijkheden om crypto op een veilige manier te kopen als beginner.

In dit artikel gebruiken we de term bitcoin en crypto door elkaar. Naast de bekende bitcoin zijn er nog eindeloos veel Alt coins die je kunt kopen. We raden je als beginnend crypto koper aan om munten te kopen uit de top 10 van de coinmarketcap. je kunt ook het review Crypto portfolio eens bekijken om zo de beste crypto coins voor jou te bepalen. Of ga direct naar de crypto portfolio.

We zullen de meeste gebruikte manieren om crypto te kopen uitleggen. We trappen af met een goed voorbeeld waarom je crypto zou moeten aanschaffen. Je zult namelijk te maken krijgen met mensen in je omgeving die vinden dat crypto onzin is, en je uitlachen om je aankoop. Snoer ze mond en lees snel verder.

Voor je investeert in Crypto, lees dit eerst!

Cryptocurrencies zijn een nog niet lang bestaande vorm van beleggen. Traditionele aandelenbeurzen bestaan al honderden jaren, cryptocurrencies zijn ontstaan in 2008 met de bitcoin. Het is nog niet zeker dat deze in de toekomst zullen blijven bestaan, aandelen hebben zich daarin wel bewezen.

Wees verstandig en investeer alleen wat je kunt missen, zodat je nog steeds later de reparatie aan de wasmachines kunt betalen. Er is een zeer grote kans dat cryptocurrencies een grote rol gaan spelen in ons dagelijks leven, maar 100% zekerheid is er niet. Tijdens de opkomst van Internet begin jaren 90 was ook iedereen sceptisch, nu kan niemand zich een wereld zonder Internet voorstellen. Voorzichtigheid blijft geboden.

Als beginner gaan we ervan uit dat je nog geen ingewikkelde afgeleide producten wilt kopen, zoals bijvoorbeeld een future. Het is het eenvoudigst als je begint om een kleine hoeveelheid bitcoin te kopen en te bezitten. Op deze manier leer je er geleidelijk steeds meer van.

Indien je nu in crypto investeert ben je er nog steeds vroeg bij, slechts een paar procent van de mensen in Nederland heeft dit gedaan. Bitcoin is van een paar cent in 2008 naar bijna 70000 dollar gegaan in november 2021. Indien crypto dezelfde tijdlijn volgt als de Introductie van Internet en de mobiele telefoon, dan staat ons nog heel wat moois te wachten. Met een klein bedrag kun jij al meedoen!

Noodzaak van Crypto kopen

Als jij dit artikel gevonden hebt ben je vast als overtuigd van het feit dat crypto geen bubbel is. Je omgeving zal het misschien vreemd en onzin vinden. Oudere familieleden zullen je proberen te overtuigen dat je investeert in lucht en je al je geld kwijt raakt. Kijken en vertel ze dan eens over onderstaand voorbeeld.

In veel instabiele landen loopt de inflatie op dit moment uit de hand.  Kijken we naar Turkije, daar lopen de inflatie cijfers (2022) op tot wel 50% ten opzichte van een jaar eerder. En dit zijn de officiële cijfers, de echte cijfers durven ze niet eens bekend te maken. Enkele andere voorbeelden van hyperinflatie zijn Venezuela en veel Afrikaanse landen. Deze inwoners beschermen massaal hun kapitaal door van hun nationale munten Bitcoin te kopen.

Nu zien wij het in Nederland als een leuke en spannende investering, in andere landen is het bittere noodzaak om via bijvoorbeeld Bitcoin je vermogen en koopkracht veilig te stellen.

Waar crypto kopen?

Er zijn veel manier om crypto te kopen, in sommige landen zijn er zelfs PIN automaten waar je crypto kunt kopen. Deze zijn er in Nederland niet, dat heeft te maken met het feit dat je dan anoniem bitcoin kunt kopen. De Nederlandse regering wil graag belasting ontvangen en witwassen van geld voorkomen, dit is bijna onmogelijk als jij het anoniem uit de muur haalt. Hoe kun je dan wel veilig crypto kopen in Nederland? Dit gaan we uitleggen in de volgende paragrafen.

Hoeveel crypto kopen?

Er zijn ontzettende veel Alt coins die niet veel kosten, van een paar cent tot enkele euro`s. Wil je echter Bitcoin kopen dan betaal je daar nu (feb-2022) 38000 euro per stuk voor. Voor veel mensen is dit natuurlijk een bedrag dat zij niet kunnen missen. Het is echter mogelijk om delen van een Bitcoin te kopen, en halve 0,5 BTC of misschien wil jij voor 100 euro bestellen? Alles bedragen zijn mogelijk ook al wil je voor een tientje.

Een groot voordeel van bitcoin is dat er slechts 21 miljoen in omloop komen, dit in tegenstelling tot de euro. Regeringen drukken steeds meer geld bij, en dat zie je nu terug in oplopende inflatie. Een Bitcoin is opgedeeld in 100 miljoen stukjes die we Satoshi’s noemen. Door deze opdeling kun je een deel van een Bitcoin kopen. Wordt de wereldwijde vraag nog hoger, dan delen we de Satoshi weer op. Zo is er dus altijd genoeg Bitcoin voor iedereen. De waarde van ieder stukje wordt dan wel hoger.

Crypto kopen bij een Crypto broker

In Nederland is de eenvoudigste, veilige en snelle manier om crypto te kopen via een crypto broker. Wat is dan weer een crypto broker zul je je afvragen? ik beschrijf dit altijd als een GWK (grens wisselkantoor). Jij komt bij de balie van het GWK en besteld bijvoorbeeld fysieke Amerikaanse dollars, je rekent af met echte euro’s tegen de op dat moment geldende koers.

De crypto broker werkt op dezelfde manier, maar dan digitaal. Voorbeelden van crypto brokers waar je veilig kunt kopen zijn onder andere BTC Direct, Bitcoinmeester, SATOS of WeareBlox.com. Bij deze partijen koop je de door jou gewenste crypto coin tegen de dan geldende marktwaarde. Deze partijen doen dat uiteraard niet voor niets, je betaald ook een “Fee” een vergoeding voor de aankoop.

Op deze manier heb ik ook mijn eerste crypto gekocht. Je vult in hoeveel coins je wilt kopen en rekent af met Ideal. In het aankoopproces moet je wel opgeven naar welk adres het gestuurd moet worden, dat is jouw crypto wallet adres. Dan komen we meteen bij een punt waar je eerst over moet nadenken. Als je crypto koopt moet het ergens staan, in een eigen beheerde crypto wallet, of bij de partij waar je crypto koopt.

Crypto kopen bij een Crypto exchange

In de loop der tijd zijn veel crypto brokers ook een crypto exchange gestart. Bitvavo.com is Nederlandse crypto exchange die ook als crypto broker dienst doet. Het fijne aan Bitvavo is dat zij onder toezicht staan van de Nederlandse bank (DNB), waardoor dit een zeer betrouwbare partij is om zaken mee te doen. Je kunt er simpel crypto kopen, en deze in je account van Bitvavo bewaren. Ga in ieder geval niet in op Facebook advertenties, mailtjes of andere vage berichten. Begin bij een bekende partij en navigeer zelf naar hun officiële website, dan hoef je niet bang te zijn dat je opgelicht wordt.

Er zijn veel meer crypto exchanges, bekende zijn Binance, Coinbase of Kraken. Indien jij bij de crypto broker koopt betaal je voor je crypto de dan geldende marktprijs en een fee voor de broker. Een tweede mogelijkheid is om je crypto op de crypto exchange te kopen, op de beurs. Dit doe je door een account te maken bij je favoriete exchange, vervolgens start je de geavanceerde view, of trade pagina. Een beginner kan het beste de broker functie gebruiken, ben je net wat verder dan is de exchange een vervolgstap om aan- en verkooporders te managen.

Crypto exchange trade scherm (geavanceerde scherm)

Schrik niet, een trade pagina ziet er in eerste instantie ingewikkeld uit maar dat valt na wat gewenning reuze mee. Er zijn een achttal flikkerende grafieken met getallen. Maar met 5 muisklikken kun je een order uitzetten, en jouw crypto coins aankopen, Verkopen kan ook met enkele muisklikken.

Bitvavo geavanceerde trade scherm
Bitvavo trade scherm (geavanceerd)

Je zoekt het juiste trading pair op, als voorbeeld nemen we de pairing BTCEUR. Je koopt bitcoin en betaalt met euro. Vervolgens kun je in de koersgrafiek een aankoopbedrag aanklikken waarvoor jij de crypto coins wilt kopen. Indien je een aankoop bedrag kiest onder de huidige marktwaarde, dan kies je voor een Limit buy order. Je wilt kopen van een verkoper, maar tegen een iets lagere koers dan de huidige koers. Houdt wel rekening dat je order niet uitgevoerd of gevuld kan worden.

Indien alle verkopers in de markt niet voor de lage prijs die jij kiest willen verkopen, dan kun jij niet kopen. Je kunt ook kiezen om een Market buy order uit te zetten, deze wordt vrijwel meteen uitgevoerd. Jij koopt dan op de beurs van een andere handelaar/verkoper de crypto coins. Het verschil is wel dat je de coins tegen een hogere prijs koopt dan met een Limit buy order.

Waar gaan je crypto coins naar toe als je crypto koopt

Tegenwoordig bieden de meeste brokers ook een mogelijkheid om je aangekochte crypto coins te bewaren. Bij bedrijven als BTCdirect en SATOS kun je de coins nu ook in een online wallet bewaren. Dit hoeft niet, je kunt aangekochte crypto coins in een aparte online wallet op je telefoon bewaren. Een veilige partij met een wallet voor je telefoon is BRD.com, zij hebben ook een eigen crypto munt.

Het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat. Het meest veilig staan je crypto coins op een hardware wallet, maar als beginner raden we dit niet aan. Het risico dat je met een klein crypto bedrag loopt is nu ook weer niet zo groot.

Meer weten over crypto kopen?

Indien je enthousiast bent geworden over cryptocurrencies of bitcoin en meer wilt weten, houdt dan onze site in de gaten. Wil je een goede cursus volgen om zo alle basiskennis op te doen?, dat kan ook, klik dan snel op de groene knop hieronder.

Review Cryptocurrency beginnerscursus

Hoe Bitcoin kopen?

In 2 makkelijke stappen uitgevoerd!

Direct naar de Crypto Masterclass cursus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *