Zweten tijdens de slaap voorkomen

Man en vrouw slapen in bed

Wanneer je veel zweet in de nacht kan dat erg vervelend zijn. Mocht je de oorzaak weten waardoor je veel transpireert, dan kun je misschien niet meteen de oorzaak oplossen.

In dit artikel gaan we je tips geven die je leven wat aangenamer en koel maken, zodat je `s-nachts toch weer normaal kunt slapen.

10 gouden tips tegen nachtzweten

Om niet te veel te zweten tijdens de nacht dien je je slaapkamer goed koel te houden, maar je kunt nog meer doen om transpireren tijdens de nacht te voorkomen.

  • Indien je `s-nachts door het zweten niet in slaap kunt vallen, doe dan geen lichamelijke activiteiten. Loop even naar het toilet, of drink een glas water. Even wat lezen, of zorgen van je afschrijven zijn ook goede activiteiten. Maar ga in ieder geval geen sportoefeningen doen.
  • Kunnen het beste van natuurlijke materialen gemaakt zijn. De reden hiervoor is dat deze luchtdoorlatend zijn, veel synthetische materialen zijn dit niet, hierdoor kan het zweet niet verdampen.
  • Indien je graag alcohol of koffiedrinkt, gekruid eten eet of rookt. Doe dit dan niet meer in de avonduren, en probeer deze voedingsmiddelen tot een minimum te beperken. Probeer dit een aantal weken uit en kijk of je zweetklachten hierdoor minder worden of zelfs helemaal stoppen.
  • Kon je niet goed slapen in de nacht, doe dan de volgende dag een middagslaapje zodat je niet uitgeput raakt.
  • Doe een uur voor je naar bed gaat ontspanningsoefeningen om je lichaam in een rust toestand te brengen. Denk hierbij aan mindfulness of yogaoefeningen.
  • Doe geen fysiek inspannende dingen na het avondeten, zorg dat je avondritueel ontspannen en rustig verloopt. Op deze manier kan je lichaam op een natuurlijk wijze afkoelen voor je in bed stapt.
  • Zware maaltijden voor je gaat slapen zijn taboe, het verteren van eten kost veel energie waardoor je meer kunt gaan zweten.
  • Pas je nachtkleding aan en werk met laagjes, zo kun je eenvoudig iets aan of uit doen in de nacht en voorkom je dat je te dik bent gekleed.
  • Indien je toch veel zweet kan je beddengoed snel vervuilen, leg een grote handdoek in je bed, deze kun je snel verwijderen en verschonen. Ook is het handig om eventueel schoon beddengoed alvast klaar te leggen zodat je daar niet naar hoeft te zoeken in de nacht.
  • De slaapkamer dient goed geventileerd te zijn en niet te warm, de ideale slaapkamertemperatuur ligt op ongeveer 18 graden.

Indien je een partner hebt kun je kiezen voor eigen beddengoed, hierdoor krijg je minder warmtestraling van je partner. Een tweede voordeel is dat je partner geen last heeft van jouw zweet. Het wassen van 1-persoons beddengoed is ook veel makkelijker en sneller uitgevoerd.

Wil je nog meer tips hoe je beter kunt slapen, lees dan eens ons review Perfect Slapen in 7 Stappen.

review perfect slapen in 7 stappen

Perfect Slapen in 7 Stappen!

De ultieme handleinding van Slaapwijzer.net, nu kun jij weer goed slapen!

direct naar de geheime korting pagina