Wat zijn aandelen? – Simpel en kort uitgelegd! Beleg en vergeet sparen!

man die bezig is met opties op de beurs

Als je een aandeel koopt op de aandelen beurs, dan koop je een stukje van een bedrijf. Eigenlijk stop een stukje kapitaal in de onderneming. We noemen de koper van dit stukje bedrijf een aandeelhouder.

Je vraagt je misschien af waarom er aandelen bestaan? Waarom zouden bedrijven of ondernemingen stukjes van hun bedrijf verkopen? We gebruiken de term bedrijf of onderneming hier door elkaar, maar we bedoelen hetzelfde.

Eenvoudig vermogen voor ondernemingen

Wanneer ondernemingen geld nodig hebben voor uitbreiding of investeringen in machines dan kunnen zij gaan lenen. Lenen kost geld, dus daar voelen veel bedrijven niks voor. Wat zijn wel kunnen doen is om jou in ruil voor geld eigenaar te maken over een stukje van het bedrijf. Nooit meer dan 50%, anders verliest het bedrijf de controle over het bedrijf.

De uitgifte van aandelen noemen we een aandelenemissie, het bedrijf verzamelt op deze manier een vermogen en het heeft geen schuld.

Geschiedenis van het aandeel?

Het is leuk om te weten waar aandelen nu vandaan komen. Vroeg voer de Oost-Indische Compagnie die je wellicht beter kent als de VOC lange reizen. Ze voeren o.a. naar het voormalige Nederlands Indië het huidige Indonesië. Hier voor hadden ze veel geld nodig, om aan dit geld te komen richten zij als eerste het aandelensysteem op. Met een aandeel in de VOC kreeg je recht op een deel van de winst die de VOC maakte.

Risico`s aandelen

Wanneer je gaat beleggen, waant zo heet het als je aandelen koopt, dan kleven hier risico`s aan. De mest voor de hand liggende is het feit dat de koers (lees waarde) van je aandeel kan zakken. Je krijgt dan minder geld terug als je het weer verkoopt. Bijvoorbeeld omdat het bedrijf verlies maakt of zelfs failliet gaat, bij failliet ben je zelfs al je geld kwijt. Bij Faillissement krijgt de belastingdienst als eerste terug betaald van alle schuldeisers en als laatste pas de aandeelhouders.

Omdat je meer risico loopt is de kans op winst ook groter. Bij sparen krijg je slechts een kleine vergoeding, tegenwoordig (dec-2019) verlies je door de lage rente alleen maar geld. Dit komt alleen al door de inflatie die hoger is dan de spaarrente.

Wil je meer weten over aandelen, lees dan eens het review Trading Navigator. Daarin wordt de methode van Harm van Wijk behandeld en leer je veilig te beleggen. Echt een aanrader!

Review Trading Navigator

Trading Navigator – Beleggen zonder verlies te lijden!

Harm van Wijk hielp 13.000+ (beginnende) beleggers met starten en groeien!

direct naar de geheime korting pagina