Wat is Insomnia?

Man en vrouw slapen in bed

De officiële definitie van Insomnia vastgesteld door wetenschappers is de moeilijkheid om in slaap te vallen of in slaap te blijven, zelf s als de mogelijkheden daar wel toe zijn. Veel mensen met insomnia zijn ontevreden over hun slaap en hebben klachten als concentratieproblemen en een lage energie. Dit heeft weer negatieve gevolgen voor je prestaties op werk en school.

Bij insomnia zijn er twee vormen, de acute insomnia is de meest onschuldige vorm van insomnia. Deze vorm van insomnia ervaar je bijvoorbeeld als je plotseling als je een stressvol moment hebt, vlak voor een examen, of bij slecht nieuws. Deze vorm komt vaak voor tijdens je leven en duurt meestal maar kort. Het is een vorm die iedereen weleens ervaart, het lost zich verder op zonder dat er een behandeling nodig is.

De tweede vorm is chronische insomnia welke ernstiger van aard is. We spreken van chronische insomnia als je gedurende de week 3 keer een slaaponderbreking hebt en dit langer dan drie maanden aanhoudt. Er zijn vele oorzaken aan te wijzen voor chronische insomnia, veelal komt het door verkeerde slaapgewoonten. Maar het kan ook komen door shiftdiensten, veranderingen in je omgeving of bepaalde medicatie die je gebruikt.

Chronische slapeloosheid oplossen

Chronische insomnia heeft wel een vorm van behandeling nodig om weer een gezond slaappatroon te krijgen. Vaak is de oorzaak gelinked aan een ander medische of psychische oorzaak, dit wordt ook wel comorbid genoemd. De oplossing ligt vaak in een combinatie van aanpassingen in je leven, deze aanpassingen kunnen liggen in gedrag of op psychisch vlak. Er zijn ook medicijnen die andere behandelingen kunnen ondersteunen.

Wanneer je chronische insomnia vermoedt, ga dan naar je huisarts, en bespreek welke behandelplan het beste past bij jouw situatie. Er zijn diverse slaapmiddelen, de medicijnen zolpidem en zopiclon zijn meer gericht op het inslapen. Andere veel gebruikte middelen zijn veel benzodiazepines, zoals Temazepam.

Wanneer je zelf wilt dokteren en wat zaken wilt uitproberen om van je slapeloosheid af te komen, dan kun je denken aan de volgende zaken. Houdt rekeningen dat er geen wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar deze remedies, maar veel mensen lijken er wel baat bij te hebben.

  • Douchen of een warm bad nemen vlak voor het slapen gaan.
  • Ga in de middag lekker sporten, dit ontspant en geeft je een natuurlijke vermoeidheid waardoor je lekker slaapt.
  • Vermijdt cafeïne, zeker in de avond uren.
  • Ga een naar de sauna, of neem een massage.
  • Bepaalde kruiden als valeriaan, lavendel en kamille zijn natuurlijke kruiden die slaap bevorderend zijn.
  • Aromatherapie werkt rustgevend, je kunt hier lavendel en etherische oliën bij gebruiken.
  • Vermijd het blauwe licht van de TV, smartphone of computerschermen.
  • Houdt de slaapkamer koel en donker
  • Houd je elke avond aan een vaste routine, een vaste routine waarin je je rustig voorbereidt op de nacht zorgt er voor dat je lichaam in een rust toestand komt welke het slapengaan ten goede komt.

De heer W. van der Klaauw heeft een methode ontwikkeld Perfect slapen in 7 stappen die ook goed werkt, kijk eens naar het review en probeer het eens uit.

review perfect slapen in 7 stappen

Perfect Slapen in 7 Stappen!

Druk snel op de groene knop en krijg de beste tips voor goed slapen.

direct naar de geheime korting pagina