Wat is Bitcoin?- Simpel en duidelijkheid verklaard!

Maak kennis met de volgende technologiesprong sinds de smartphone!

Bitcoin afbeelding

Wat is bitcoin? Het is de eerste cryptomunt of cryptovaluta die ontworpen is. Met als doel een peer tot peer betalingssysteem dat volledig decentraal kan functioneren.

Merk op dat je het betalingssysteem Bitcoin hebt, waarbij Bitcoin met een hoofdletter wordt geschreven. Daarnaast bestaat de munteenheid welke we als bitcoin zonder hoofdletter schrijven.

In deze tijd, ten tijde van de Corona crisis kan de bitcoin zich bewijzen. Vele centrale banken gaan geld de economie inpompen om de crisis te bezweren. Maar dit kun je niet ongestraft blijven doen, zolang de mensen in het systeem blijven geloven gaat het goed. Verdwijnt dit vertrouwen dan krijgt de traditionele geldmarkt een zware klap. Bitcoin kun je niet zomaar bijdrukken, en blijft zo een manier van waarde opslag, net als bijvoorbeeld goud.

Inhoudsopgave

Hoe is bitcoin ontstaan?

Bitcoin is ontworpen door Satoshi Nakamoto in het jaar 2008. Niemand weet precies wie Satoshi Nakamoto is, het kan een persoon zijn of een pseudoniem voor een groep ontwikkelaars. Satoshi heeft goed over de bitcoin nagedacht en wil anoniem blijven om beïnvloeding en misschien wel criminaliteit in zijn richting te voorkomen. Tot vandaag aan toe zijn er regeringen die niet positief zijn over de bitcoin. Waarom dan niet?, bitcoin is een decentrale munt, niemand is de baas. Regeringen zien het als bedreiging voor de eigen nationale munt.

Eind jaren 90 waren er eerder projecten voor een nieuwe digitale munteenheid. Een voorbeeld hiervan is B-Money van de computer engineer Wei Dai. Zijn werk wordt geëerd door het kleinste deel van de alt coin ether een “wei” te noemen. Het project B-Money is nooit echt groot aangeslagen. Het heeft nog tot 2008 moeten duren voor bitcoin het levenslicht zag. Waarom lukte het in 2008 dan wel?

In 2008 was de kredietcrisis begonnen in de Verenigde staten, grote banken als Lehman Brothers gingen failliet omdat ze onverantwoord veel huizenbezitters te hoge hypotheken hadden verstrekt. Huizenbezitters konden massaal hun hypotheek niet meer betalen. Deze banken verstrekten leningen aan mensen die dit niet konden veroorloven. Kort samengevat zou het traditionele financiële systeem ingestort zijn als de regeringen niet hadden ingegrepen.

Nederlandse banken moesten ook gered worden met belastinggeld. En sinds die tijd lijken banken niets geleerd te hebben van de kredietcrisis. Het gevolg was dat de consument het vertrouwen verloor in het traditionele financiële systeem van commerciële banken en de overheid. Precies in die tijd lanceerde Satoshi Nakamoto zijn white paper waarin hij precies uitlegt hoe bitcoin werkt. Het white paper biedt een oplossing om een toekomstige kredietcrisis te voorkomen.

Wat is bitcoin?

Wat is bitcoin? het blijft een lastig begrip voor mensen. Zie bitcoin als een nieuwe digitale munteenheid. Je kunt ook met bitcoin betalen, Elan Musk geeft aan dat je een Tesla auto met bitcoin kunt afrekenen. Voor de meeste mensen is betalen met bitcoin nog te ongebruiksvriendelijk, hoewel daar ook al oplossingen voor zijn.

Bitcoin is dus een digitale munteenheid, maar je kunt het ook een belegging, protocol of technologie noemen. Een euro is ook digitaal, iedereen pint en doet aan digitaal internetbankieren. Wat is het verschil met de de bitcoin dan? De euro wordt uitgegeven en beheerd door de ECB, de Europese Centrale Bank. De reden dat wij nu inflatie (jan-2022) hebben is omdat de regering de controle heeft over de Euro. De regering drukt te veel extra geld bij. Geld ontwaard als er steeds meer van is, het principe van vraag en aanbod. Is er veel aanbod van geld, dan daalt de waarde van de euro.

Bitcoin werkt op een andere manier. In het white paper is vastgelegd dat er maximaal 21 miljoen bitcoins worden gemined. Miners zijn bedrijven die ingewikkeld berekeningen uitvoeren. Ze lossen een digitale puzzel op, is de oplossing gevonden dan wordt er een nieuw blok aan de blockchain toegevoegd. Indien je een bitcoin naar iemand wil overmaken, dan zijn dit ook de mensen die zorgen dat dit veilig en snel gebeurd.

Een hele bitcoin is op te delen in 100 miljoen deelstukjes die we Sats noemen. Een veelvoorkomende misverstand is dat men een hele bitcoin moet kopen. Je kunt een deel kopen en voor elk bedrag instappen. Dan koop je bijvoorbeeld 0,0001 bitcoin.

De blockchain

Het eerste voordeel hebben we benoemd. Er is een maximaal aantal bitcoins dat in omloop wordt gebracht. Hiermee is het inflatie probleem wat veel nationale munten hebben opgelost. Net als met goud is er een beperkte hoeveelheid waardoor de prijs theoretisch alleen maar kan stijgen.

Zoals eerder genoemd zorgen de miners dat er bitcoins in omloop komen. In de begintijd kon je zelf ook bitcoin minen. Nu is dat praktisch onmogelijk als je niet over gigantisch veel rekenkracht en goedkope energie beschikt.

Al deze miners zitten aan elkaar geknoopt, en elke miner noemen we een node. Elke node draait een kopie van de blockchain. zie de blockchain als een grootboek of database waarin alle koop en verkooptransacties worden bijgehouden. Indien er een node uitvalt is dat niet erg, andere nodes nemen de taak over en hebben dezelfde informatie in hun database.

Een transactie wordt door meerdere nodes goedgekeurd, hiervoor ontvangen deze nodes een vergoeding. Dit wordt de transaction fee genoemd die jij aan je transactie moet meegeven. De goedkeuring van transacties worden in blokken geplaatst, deze blokken vormen een keten. Daarom wordt dit de blockchain genoemd. Na elk toegevoegd blok wordt de veiligheid hoger. Wil iemand illegaal een blok aanpassen?, dan moeten de voorgaande blokken ook aangepast worden.

Wat is Hashrate

Het woord hash staat voor versleuteling, het versleutelen van informatie. De snelheid waarmee miners de crypto grafische puzzel oplossen, noemen we de hashrate. In het Nederlands vertaald is dit de snelheid waarmee de versleuteling wordt opgelost.

De miners controleren de transacties voordat deze in een volgend blok aan de blockchain worden toegevoegd. Transacties worden verzameld , en komen in een mempool. Dit is de wachtkamer voor transacties, voordat deze door meerdere nodes zijn gecontroleerd en goedgekeurd.

Voordelen van Bitcoin

Het voordeel van Bitcoin is dat het een decentraal systeem is, dat wil zeggen dat niet één iemand eigenaar is. Voordeel hiervan is dat er geen bank kan omvallen en je hierdoor mogelijk je geld kwijt bent. Hierdoor is er bij deze cryptomunt geen single point of failure.

Bitcoin is het nieuwe digitale geld. Net als met fiat geld (nationale valuta) kun je een waardeoverdracht doen naar een ander persoon zonder dat daar een bank of iemand tussen zit. Omdat er geen derden bij betrokken zijn noemen we dit peer to peer. Een transactie tussen twee peers is niet terug te draaien en is niet te censureren.

Bitcoin kan in diverse landen met een instabiel economische systeem van meerwaarde zijn. Inwoners van landen als Venezuela en veel Afrikaanse landen kunnen hun lokale valuta omzetten in bitcoin en het zo beschermen. De soms dubieuze overheden van deze landen hebben geen invloed op deze bitcoin. Sommige landen willen het zelfs inzetten als hun tweede munt i.p.v. de Amerikaanse dollar.

Bitcoin is ook anoniem, alleen op het moment dat je de munt wilt verkopen voor fiat geld worden je gegevens bekend. Maak je coin over naar een ander peer (lees persoon) dan blijft je identiteit nog anoniem.

Wil je meer weten over crypto en cryptocurrency`s, kijk dan eens het review Cryptocurrency Beginnerscursus op reviewkeizer.nl en leer meer van deze nieuwste technologiesprong!

Review Cryptocurrency beginnerscursus

Crypto Masterclass!

Alles wat je moet weten over crypto en Bitcoin!

direct naar de geheime korting pagina