Welke schuurmachine moet ik gebruiken?

Verschillende typen schuurmachines voor verschillende schuurklussen!

Welke type schuurmachine moet ik nu voor welke klus gebruiken? Er zijn zeer veel verschillende typen elektrische schuurmachines, elke klus vereist zijn eigen type schuurmachines. In dit artikel gaan we de meest bekende en meest gebruikte schuurmachines op een rijtje zetten.

De machines die we hieronder bespreken zijn de meest bekende en gebruikte machines gebruikt door doe-het-zelfers en professionals. Er zijn er nog meer, maar deze laten we voor dit artikel buiten beschouwing.

Waarvoor gebruik je de vlakschuurmachine

De vlakschuurmachine is de meest gebruikte elektrische schuurmachine, De machine heeft een vlakke, rechthoekige schuuroppervlak welke op een elektrische motor zit gemonteerd. Dit noemen we excentrische motor, en zorgt ervoor dat de machine de schurende bewegingen maakt. Waarom wordt deze het meest gebruikt? Dat komt omdat ze voor veel voorkomende klussen gebruikt kunnen worden. Met name voor de huis tuin en keuken klussen zoals het schuren van deuren en meubels zijn ze erg geschikt.

Hoe groter de zool van de machine is, des te sneller ben je klaar. Er zijn ook wat kleinere vierkante machines met een een driehoekige punt eraan, deze zijn erg handig om in de hoeken van de trap of meubels te schuren. Ze zijn ook wat lichter te hanteren, andere modellen moet je snel met 2 handen vasthouden.

Vlakschuurmachines hebben vaak een zool waardoor je met klittenband eenvoudig schuurpapier kunt opbrengen. Een tweede manier is een rol schuurpapier kopen en deze op maat af te knippen, het schuurpapier kun je met klemmen op de zool vastmaken. De tweede manier heeft wel een nadeel, het schuurpapier op rol heeft geen gaten in het papier.

Deze gaten zorgen ervoor dat het schuurstof afgevoerd wordt, en zo kun het schuurpapier langer gebruiken. Het is dus aan te raden de schuurbladen met voorgestanste gaten en klittenband te gebruiken. Moet je nog een machine kopen, zoek dan een machine die zowel een klittenband zool als klemmen heeft, dan zit je altijd goed. Zijn je schuurbladen op, dan kun je altijd een normaal stuk schuurpapier gebruiken en inklemmen. Welke schuurmachine moet je nu gebruiken?, lees nog even verder.

Waarvoor gebruik je de delta schuurmachine

We hebben het hierboven al even kort aangestipt, sommige vlakschuurmachines hebben een driehoekig schuurblad aan de voorkant. handig voor in de hoekjes. Nu bestaan er ook machines die hier gespecialiseerd in zijn, indien je alleen kleine oppervlakken met hoeken moet schuren adviseren wij deze machine. De machine laat zich door zijn vorm ook fijn vasthouden. Ze zijn ideaal voor raamkozijnen, de grotere deltaschuurmachines combineren de functie van vlakschuurmachine met de deltaschuurmachine.

De excentrische schuurmachine

De excentrische schuurmachine lijkt een beetje op de vlakschuurmachine, maar heeft een ronde schuurschijf i.p.v een rechthoekig schuuroppervlak. Met excentrische bedoelen we dat de schuurschijf niet alleen ronddraait maar ook ellipsvormige bewegingen maakt.

Hij maakt dus 2 soorten bewegingen waardoor je dus dubbel zo hard schuurt. Deze schuurbeweging geeft een prachtige resultaat, maar heeft ook een nadeel. Schuren in hoeken is onmogelijk, je zult daar met de hand moeten schuren of de deltaschuurmachine voor moeten gebruiken.

Excentrische schuurmachines bestaan in 2 maten, een 125 mm en een 150 mm schuurschijf. Je kiest deze machine als je grote oppervlakken moet schuren zonder hoekjes en kanten. Je kunt hem ook gebruiken om te poetsen, je doet er dan een speciale poetsschijf op van zacht materiaal. Dit wordt veel gebruikt om auto`s of andere voertuigen netjes op te poetsen tot alles glimt. Veel makkelijker dan met de hand, en minder zwaar.

De bandschuurmachine inzetten voor je klus?

De bandschuurmachine is de meest krachtige schuurmachine, deze machine moet worden voorzien van schuurpapier dat de vorm heeft van een gesloten band. Deze band kun je spannen over 2 rollen onder de machine. Ook zit er een metalen vlak onder de machine zodat je de machine vlak tegen een houten oppervlak kunt drukken.

De machine is erg krachtig en schuurt zeer snel en veel materiaal, hierin schuilt ook een gevaar! De machine moet regelmatig over het te schuren oppervlak bewogen worden, anders schuurt de machine een deuk in je werkstuk. Door de metalen onderkant onder de schuurband kan de machine niet snel scheef gehouden worden. Maar dit is niet onmogelijk en kan in onervaren handen een lelijk resultaat geven.

Sommige bandschuurmachine hebben hulpstukken, zoals een soort frame waarin de machine recht hangt. Door dit frame kun je eenvoudig over het werkstuk glijden zonder de machine scheef te houden. De bandschuurmachine is uitermate geschikt voor grote en platte oppervlakken, denk hier bijvoorbeeld aan een (steiger)houten tuintafel. Binnen een paar minuten heb je deze met grof schuurpapier prachtig kaal geschuurd. Vervolgens nog een keer fijn schuren en oliën. Klus geklaard!

Het gebeurt regelmatig dat je materiaal moet verwijderen van een millimeter dik om iets passend te maken, bij een groot oppervlak is dit bijna onmogelijk voor een vlakschuurmachine of de excentrische schuurmachine. Een balk moet dan bijvoorbeeld geschaafd worden, een alternatief voor het schaven kan dan de bandschuurmachine zijn.

Naast het schuurframe kun je soms de machine ook met beugels omgedraaid op een werkbank monteren, het schuuroppervlak is dan naar boven gericht. De machine is vast gemonteerd, en je haalt met de hand een latje langs het schuuroppervlak om de gewenste vorm te krijgen. Slijpen van vijlen of ander gereedschap is zo ook mogelijk.

Welke schuurmachine moet ik gebruiken?

Welke schuurmachine moet ik eigenlijk gebruiken? Samengevat kunnen we zeggen:

  • Kleine platte oppervlakten met hoeken –> vlakschuurmachine
  • Platte oppervlakten zonder hoekjes –> excentrische schuurmachine
  • Hoeken en randjes –> de deltaschuurmachine
  • grote oppervlakten zonder hoekjes –> bandschuurmachine

Indien je van houtbewerken houd, lees dan eens ons review Freds bouwtekeningen, hiermee haal je een schat aan informatie en bouwtekeningen in huis waarmee je de mooiste meubels kunt maken.

e-book met daarop het portret van Fred Schouten

Freds bouwtekeningen!

10000 gouden bouwtekeningen, klik snel op de groene knop!

direct naar de geheime korting pagina