Welk zaagblad gebruik ik op de afkortzaag?

Eenvoudige uitleg voor keuze van een zaagblad

Welk zaagblad gebruik ik op de afkortzaag?
Afkortzaagblad met tanden en gleuven

Indien je een afkortzaag of kapzaag hebt gekocht zit er vaak een standaard zaagblad op, meestal een grof getand houtzaagblad. Maar er zijn heel veel verschillende typen zaagbladen, kies daarom het juiste zaagblad voor de juiste klus. Welk zaagblad gebruik ik op de afkortzaag?, daar gaan we hier een antwoord op geven.

Denk hierbij aan veel tanden of weinig zaagtanden, verschillende diameters of diverse asgaten. Zaagbladen voor afkortzagen zijn anders dan zaagbladen voor handcirkelzagen, let er op dat je de juiste maat en model koopt voor jouw machine.

Welk zaagblad gebruik ik op de afkortzaag?

Stap 1 is bepalen welke materiaal je wilt gaan zagen. Elk materiaal vereist zijn eigen specifieke zaagblad. Zagen van kunststof of aluminium heeft een compleet ander zaagblad nodig, dan wanneer je ruw hout wilt gaan bewerken. Het blad van de machine is eenvoudig te wisselen, dus als je diverse materialen bewerkt kun je ze in huis halen en wisselen per klus. Minder bekend is dat je met deze zagen ook trespa, handig voor bijvoorbeeld de boeidelen van je schuur kunt zagen.

Denk ook aan PVC, het makkelijk inkorten van PVC afvoer en rioolpijp. De mogelijkheden zijn legio voor een afkortzaag, zolang je maar het juiste blad op je machine hebt.

De verschillen zitten hem in de tanden van de zaag, de dikte van het blad en de tandvorm. Zoals eerder aangegeven krijg je vaak standaard een grof vertand zaagblad voor hout bij de machine meegeleverd. Dit is toch het materiaal waarvoor dit soort machines het meest worden gebruikt. Let er op dat je hier geen stalen profielen mee gaat zagen, de zaag gaat kapot en misschien vliegen de stukken en tanden wel van de zaag af. Een afkortzaag kan geen metaal zagen, wat wel mogelijk is zijn bijvoorbeeld materialen als aluminium, koper of brons. Dit zijn de wat zachtere non-ferro metalen.

De reden dat afkortzagen geen metaal kunnen zagen komt door het feit dat de machine te snel draait en te veel toeren maakt. Een metaalzaag moet minder snel draaien en heeft ook weer een speciaal voor staal ontworpen zaagblad nodig. Deze zaagbladen zijn vaak fijn vertand en moet laagtoerig draaien.

Hoeveel tanden moet een afkortzaagblad hebben?

Het aantal zaagtanden op de zaag heeft te maken met de nauwkeurigheid van de zaagsnede. Heb je weinig tanden op het zaagblad, dan zaag je wat grover en sneller. Zitten er veel tanden op je zaagblad, dan is je zaagsnede mooier en nauwkeurig, maar het zagen duurt wel langer dan met een grof vertand zaagblad.

Bedenk je zelf vooraf, wat wil ik gaan zagen en is de zaagsnede echt van groot belang? Wil je afval of sloophout afkorten voor je open haard? dan maakt de snede uiteraard niet echt uit, en wil je ook snel zagen. Maar ga je laminaat of hout voor meubels zagen dan moet dit netjes en mooi gebeuren. Dat dit dan wat langzamer gaat, is dan niet echt van belang. Kies dus voor een blad met veel tanden als het nauwkeurig en mooi moet, en kies voor minder tanden op het zaagblad als er snel en grof gezaagd kan worden.

Hoe weet je nu precies hoeveel tanden er op je zaagblad moeten zitten voor jouw materiaal? Als algemene regel kun je aanhouden dat er ongeveer 4 tanden van het blad in het materiaal moeten zitten voor een mooie zaagsnede, dit geeft ook een acceptabele snelheid van werken. Kies je een zaagblad met te veel tanden voor je materiaal, dan loop je de kans dat je je werkstuk of materiaal gaat verbranden. Dit verbranden komt omdat de zaag te veel hitte opwekt en deze niet kwijt kan, houdt de stelregel dus aan.

Wat moet de diameter van het zaagblad zijn?

De diameter van het zaagblad hangt af van de dikte van je werkstuk. Het blad zit centraal op een as, je kunt dus uiteraard de helft van je blad gebruiken om iets door te zagen. In de wiskunde noemt me dit ook wel de straal, de afstand van het asgat tot aan de rand van het zaagblad. Zaag je maar kleine 44×44 balkjes dan hoef je geen joekel van een blad te hebben. Ga je aan de gang met stevige vloerbalken en dergelijke dan moet je wel opletten dat de zaag volledig door het hout kan zagen. Is je blad te kort dan moet je je werkstuk omdraaien en nogmaals zagen, de zaagsneden wordt dan ook niet egaal. Je ziet waar de zaag is gestopt.

Elke machine heeft een maximum maat van het blad. Kijk even in de specificaties van je machine wat de maximum diameter is die je op jouw machine kan gebruiken. Je kunt wel een kleiner zaagblad monteren, dit is niet aan te raden omdat je dan misschien niet geheel door het materiaal kan zagen. Het is in ieder geval niet gevaarlijk.

Welk zaagblad gebruik ik op de afkortzaag? Gebruik de diameter waarmee de machine is geleverd, dit is standaard maat voor de machine. Kies voor deze diameter het type blad van jouw materiaalkeuze. Overschrijdt in ieder geval niet de maximum maat van je machine. Elke maat tussen het standaard blad en de maximum maat is prima.

Waar zijn de sleuven in het zaagblad voor?

In het afkortzaagblad zitten enkele sleuven, deze zijn op onderstaande afbeelding te zien en is de kleine gleuf tussen twee tanden in. Deze gleuven hebben een paar belangrijke en verschillende functies.

afkortzaagblad met gleuven

Het is verder niet van belang bij aankoop van een kapzaag of afkortzaagblad, kies het juiste blad voor het juiste materiaal, de gleuven zijn voor dat materiaal afgestemd door de fabrikant. Deze gleuven hebben de volgende functies:

  • Opvangen en verminderen van trillingen bij het het zagen
  • Vangen het uitzetten van het metaal op, die vrijkomt bij het zagen
  • Geluidsdemping tijdens het zagen
  • Betere hitteregulering

Afmeting van het asgat?

In het midden van de zaag zit een cirkelvormige gat, dit is bedoeld voor de montage op de zaagmotor. Dit wordt het asgat genoemd. De maat van dit asgat moet overeenkomen met de maat van jouw afkortzaag. Kies je het asgat te klein dan past de zaag niet op de as van je afkortzaag. Is het asgat te groot dan past hij ook niet en draait hij losjes op de as, waardoor je niet kunt zagen.

Kijk in de technische gegevens van je machine, en zoek de juiste diameter van het asgat op. Er bestaan wel verloopringen om een groter asgat te verkleinen, waardoor het zaagblad alsnog past op de machine. Dit moet je eigenlijk wel voorkomen omdat elke verloop een onnauwkeurigheid en mogelijke speling tot gevolg kan hebben. De exacte maat asgat is altijd beter

Lees ook ons review over Freds bouwtekeningen, de afkortzaag is een veel gebruikte houtbewerking machine die je tijdens het maken van meubels goed kunt gebruiken.

e-book met daarop het portret van Fred Schouten

Freds bouwtekeningen!

10000 gouden bouwtekeningen, klik snel op de groene knop!

direct naar de geheime korting pagina