Wat zijn Macronutriënten?

Leer hoe deze Macronutriënten jou helpen bij je training!

Macronutriënten zijn voedingstoffen, en dan met name de grote voedingsstoffen. Het woord macro staat voor groot en nutriënten zijn voedingsstoffen. Je moet hierbij denken aan 3 groepen, te weten de eiwitten, koolhydraten en vetten. Er is nog een vierde groep, dat is alcohol, maar zoals je zult begrijpen is deze geen verplicht onderdeel van je voeding.

Deze voedingsstoffen geven je energie en komt in grote hoeveelheden voor. Bijvoorbeeld een bord pasta geeft je veel koolhydraten. Je lichaam heeft het dus nodig voor alles en nog wat, het regelt je hele metabolisme. Metabolisme is een ander woord voor je stofwisseling.

Macronutriënten zorgen naast energie er ook voor dat er spierweefsel wordt opgebouwd. Het is van persoonlijk situatie afhankelijk hoeveel je ervan nodig hebt. Veel topsporters nemen deze groep voedingsstoffen om optimaal te kunnen presteren.

Elk onderdeel uit de macronutriënten heeft een andere functie, het is dus van belang in welke verhouding je ze tot je neemt. Zoals eerder aangegeven kan de ene verhouding van vet, eiwit en koolhydraten zorgen dat je spierweefsel aan maakt, en een andere verhouding zorgt ervoor dat je juist gaat afvallen.

Als je wilt afvallen heb je niet zoveel koolhydraten nodig, je dient eerst te zorgen dat je voldoende goede vetten en eiwitten binnen krijgt. Het restant vul je aan met koolhydraten, het totaal bij verhoudingen moet immers 100% zijn.

Via calculators kun je al deze verhoudingen eenvoudig uitrekenen. In het begin lijkt dit allemaal lastig, maar als je er mee aan de slag gaat valt dit wel mee. Het is van belang je energiebalans te begrijpen. Energiebalans wordt ook wel je calorie inname genoemd

Wat zijn nu de belangrijkste zaken om op te letten

  • Weet wat je doel is, ga je je energiebehoefte aanpassen en je verhoudingen berekenen om te willen afvallen, of wil je juist spierweefsel kweken. De verhoudingen tussen vet, eiwit en koolhydraten liggen per doel anders.
  • Wat is je onderhoud? Indien je dagelijks je gewicht bijhoudt en je lijkt niet aan te komen of af te vallen, dan heb je je dagelijks onderhoud gevonden. Zie dit als een soort nullijn of uitgangspunt. Nu kun je naar gelang je doel experimenteren met je voedingstoffen om je eerder gestelde doel te bereiken.
  • Zorg ervoor dat je bijhoudt wat je gebruikt als voeding. Met deze informatie kun je dus de verhouding van je calorie inname berekenen. Tegenwoordig zijn hier handige apps voor.
  • Om een nauwkeurig resultaat te krijgen dien je je eten te wegen. Je moet nauwkeurig weten wat de hoeveel eiwit, vet en koolhydraten is om het doel te bereiken. Dit gaat het eenvoudigst met een digitale weegschaal, deze koop je voor weinig geld bij Blokker of Action.

Wat zijn micronutriënten

Je lichaam heeft naast de macronutriënten ook micronutriënten nodig, onder de micronutriënten vallen de mineralen, sporenelementen en vitamines. Het lichaam heeft beide nutriënten nodige maar alleen de macronutriënten geven het lichaam energie.

Check ook eens het review Droog Trainen Protocol mannen, de mannen van de Droog Trainen Academie leggen je precies uit hoe je macronutriënten kunt inzetten bij je trainingsprogramma.

Review Droog Trainen Protocol mannen

Droog Trainen Protocol mannen

Leer Macronutriënten goed gebruiken bij je training!

direct naar de geheime korting pagina