Wat is Yoga?

Waar vind je een goede yoga beginners cursus?

Yoga in de studio

Wat is Yoga? Dit gaan we in dit artikel eenvoudig uitleggen. Samengevat kunnen we zeggen dat het ontspanningsoefeningen en technieken zijn. Ze zijn geschikt voor diverse doeleinden, zoals het verlichten en voorkomen van stress en verbeteren van je mentale gezondheid. Het brengt je gehele lichaam weer in harmonie.

Yoga wordt steeds meer ontdekt in Nederland en de rest van de westerse wereld als een nieuwe vorm van sport. Zeker in deze huidige tijd ontstaan er overal Yoga scholen die verschillende yoga stijlen aanbieden. De beginners starten meestal omdat ze willen bewegen en stretchen, yoga is daar zeer geschikt voor.

Iedereen kan het namelijk op zijn eigen niveau uitvoeren, je hoeft niet meteen je benen in je nek te leggen. Ontstressen is een veel gehoorde motivatie om te starten.

Geschiedenis van de bewegingsleer

Yoga is een zeer oude Aziatische bewegingsleer, zo oud zelfs dat het niet geheel duidelijk is wanneer het is ontstaan. Wat wel met zekerheid gezegd kan worden is, dat yoga gedurende de Vedische periode al werd gebruikt, dit is ongeveer 2000 jaar voor Christus. Gedurende al die duizenden jaren is de informatie overgedragen via familie, scholen en demonstraties tot de vorm die wij heden ten dage kennen.

De beoefenaars van yoga worden yogi genoemd, in de Vedische periode leerden de yogi in harmonie met zowel het lichamelijke als het spirituele te leven. Dit gebeurde vaak op stille en afgelegen plekken. De Vedische periode wordt gezien als het begin van de yoga periode omdat toen de Veda’s zijn gevormd. Veda’s zijn oude geschriften en hebben de basis gevormd voor het Hindoeïsme en yoga.

Yoga heeft overigens niets met Hindoeïsme te maken, yoga bestond al voor het Hindoeïsme. De Hindoes beoefenen het wel meer dan gemiddeld, maar hier in het westen zijn wij hard op weg een inhaalslag te maken.

Weet ook dat de bewegingsleer geen godsdienst is, wat veel mensen denken. Je kunt het altijd beoefenen, en het zal nooit je eigen godsdienst in de weg staan. Misschien dat hier ook het feit vandaan komt dat het “zweverig” zou zijn, er is niets zweverigs aan een stel goede ontspanningsoefeningen die mensen al meer dan 5000 jaar beoefenen.

Yoga filosofieën

Je weet nu ongeveer wat wat yoga is, maar er bestaan diverse stijlen. Als beginner zul je je starten in een yoga school met simpele en niet te moeilijke oefeningen die afgeleid zijn uit de diverse stijlen. Om je een idee te geven, dat zijn er nogal wat. Net als met Japanse budo sporten zijn er diverse afsplitsingen en stijlen ontstaan in die duizenden jaren.

In het westen worden de volgende yogastijlen het meest beoefend: Bikram, Ashtanga, Vinyasa en Iyengar. Deze stijlen vallen onder de paraplu van de yoga Hatha school. De leerlingen van deze school pikten ieder hun eigen specifieke punten en ontwikkelden deze tot de vier genoemde stijlen. Maak je hier verder niet te druk over, je kunt gewoon ergens starten. Een yoga docent maakt meestal een mix of leert je de stijl waarvoor hij geoefend is. Als jouw doel ontspannen is maakt het niet zoveel uit welke stijl je doet.

De Bhagavad Gita, een van de belangrijkste geschriften geeft aan dat er vier yoga vormen zijn, we sommen ze hier voor je op:

 • Jnana Yoga, kennis en wijsheid
 • Raja Yoga, controle over geest en zintuigen
 • Bhakti Yoga, het pad van toewijding
 • Karma Yoga, onzelfzuchtigheid

Uit bovenstaande stromingen zijn weer nieuwe paden ontstaan:

 • Jnana en Karma
 • Bhakti
 • Laya
 • Mantra
 • Hatha
 • Raja

We willen je aangeven welke vormen en stromingen er zijn, als yoga beginner is dit niet zo belangrijk. koop gewoon een yoga matje bij de Decathlon en begin met wat basisoefeningen. Al die paden en stromingen zijn niet het belangrijkst, de ene stroming is een splitsing van de andere omdat iemand lang geleden een andere gedachte had. Niet heel belangrijk dus.

Uiteindelijk hebben all stijlen en stromingen hetzelfde doel, het samenbrengen van lichaam en geest. We zijn geen monniken dus de stijl zal er zeker in het begin niet zoveel toe doen.

De Yoga geleerde Patanjali, welke ook wel de vader van yoga wordt genoemd heeft theorieen beschreven die we de yoga sutras noemen. De yoga sutras bestaan uit acht onderdelen. We gaan ze niet allemaal opsommen, we noemen alleen de drie sutras die de meeste mensen in het westen volgen.

 1. Asana – lichamelijke oefeningen
 2. Pranayama – bewuste ademhalingstechnieken
 3. Pratyahara – concentratie op de geest door beperking van de zintuigen ter voorbereiding op meditatie

Yoga school zoeken beginners

Nu ben je vast enthousiast geraakt voor Yoga, en gelijk heb je, het is de snelst groeiende “sport” in Nederland. Dan begint je zoektocht naar een yoga school voor beginners. Maar waar kun je nu het best beginnen? Waar vind je een yoga school voor beginners?

Vrouw beoefend yoga stap voor stap in een studio

Aantal yoga-ondernemingen explosief gestegen: 124 procent in 5 jaar

bron RTL nieuws

Om te starten bij een bestaande yoga groep in je lokale yogaschool kan voor mensen beangstigend zijn, ben ik wel goed genoeg? Kan ik wel meekomen tussen deze gevorderden? Met deze vragen in het achterhoofd zijn er toch mensen die afhaken en dat is jammer, want yoga kan zoveel goede dingen voor je doen. Zeker in deze gehaaste tijd is een beetje ontspanning onontbeerlijk.

Het team Happy with Yoga heeft dit ook meegemaakt, deze enthousiaste jonge mensen zijn yoga docenten en hebben online yoga cursussen ontwikkeld die je thuis kunt beoefenen. De Yoga Stap voor Stap cursus is de beste keuze voor yoga beginners. deze laagdrempelige instapcursus zorgt ervoor dat veel mensen toch durven te beginnen, veilig thuis in de eigen omgeving.

Lees daarom eens ons review Yoga Stap voor Stap wat wij hierover hebben geschreven. Of start meteen via de groene knop hieronder, je zult er geen spijt van krijgen.

review-yoga-stap-voor-stap

Yoga Stap voor Stap met Happy with Yoga!

30 dagen NIET GOED GELD TERUG garantie, druk snel op groene knop hieronder!

Ga DIRECT naar de GEHEIME korting pagina