Wat is steigerhout?

Wat is het en wat kun je ermee?

Wat is steigerhout? voorbeeld van een meubel

Steigerhout is een houtsoort welke gebruikt worden voor planken op steigers. Bouwvakker en schilders maken er in de bouw eindeloos gebruik van. Doordat ze langere tijd in weer en wind hebben gestaan krijgen ze een prachtige verweerde, authentieke en robuuste look. Geen enkele plank is gelijk waardoor je een uniek product krijgt bij verwerking van de planken tot (tuin)meubels.

De meeste steigerplanken worden gemaakt van grenen hout met een dikte van ongeveer 3 centimeter. Het is belangrijk dat de planken goed gedroogd zijn, anders zetten ze nog uit. Je meubels gaan dan uitzetten en maten kloppen dan niet meer. Kies daarom geen nieuwe planken. Je kunt kiezen in kwaliteiten, planken die ontdaan zijn van spijkers en andere onregelmatigheden zijn uiteraard duurder.

In de handel kun je ook geborstelde planken kopen, borstelen houdt in dat de houtstructuur van de planken beter zichtbaar is. Indien je het milieu wilt ontzien, kun je letten of de steigerhouten planken het PEFC keurmerk voor duurzaam bosbouw hebben. Bij de bekende bouwmarkten is steigerhout te koop, dit kan voor jou doel prima geschikt zijn Er zijn ook houtgroothandels die meer keuze hebben in maten. Een groot voordeel van een gespecialiseerde houtgroothandel is dat zij grotere lengtes hout verkopen, zo heb je minder zaagsneden nodig en ziet het resultaat er beter uit.

Steigerhout is geschikt voor meubels die binnen en buiten kunnen staan. Het steigerhout heeft in zijn vorige leven reeds buiten gestaan en is daardoor op natuurlijke wijze al bestand gemaakt tegen de weersinvloeden. Je kunt de planken of meubels eventueel nog in de beits zetten voor extra bescherming.

Indien je lange steigerhoutenplanken over de lengte wilt zagen is een cirkelzaag noodzakelijk, ga niet met een decoupeerzaag zagen want je zaagsnede wordt niet strak. Een decoupeerzaag is om ronde vormen of bochten te zagen.

Ben je enthousiast geraakt over dit mooie en duurzame product, kijk dan eens naar Freds bouwtekeningen. Hij biedt voor een klein bedrag meer dan 10000 bouwtekeningen aan, en je krijgt een speciale gids om zelf steigerhouten (tuin)meubelen te maken. Kijk ook eens het review over Freds bouwtekeningen.

e-book met daarop het portret van Fred Schouten

Freds bouwtekeningen!

10000 gouden bouwtekeningen, klik snel op de groene knop!

direct naar de geheime korting pagina