Wat is koolborstelloos elektrisch gereedschap?

Hoe kies jij het juiste elektrische gereedschap!

Wat is koolborstelloos elektrisch gereedschap links boven

Veel nieuw elektrisch gereedschap is tegenwoordig koolborstelloos. We gaan je uitleggen wat koolborstels zijn en wat het voordeel is van deze nieuwe machines.

Wat zijn koolborstels?

Koolborstels zijn onderdelen van de elektromotor, ze zitten bevestigd aan het statische deel van de elektromotor. Ze zijn bedoeld om de elektriciteit over te brengen op het roterende deel van de elektromotor, ook wel het anker genoemd.

In oud elektrisch gereedschap kun je ze vervangen. Waarschijnlijk is het gereedschap door de hobbyist al afgedankt voordat de koolborstels versleten zijn, en vervangen moeten worden. Ze slijten ook niet zo heel hard. Als je goed kijkt kun je op het betere kwaliteit gereedschap een zwart dopje vinden. Deze kun je eenvoudig openen en de onderliggende koolborstel eenvoudig vervangen.

Omdat de koolborstels met een veertje ligt tegen het roterende anker schuren gaan ze slijten. Elke elektromotor heeft er altijd twee. Ze zijn per setje te koop, let wel even op het type dat je voor jouw machine nodig hebt.

Wat is koolborstelloos elektrisch gereedschap?

Bij elektromotoren met koolborstels wordt het anker van stroom voorzien door de koolborstels. Deze motor heeft een veld en is permanent magnetisch. De stroom in het anker loopt door de koolborstels en zorgt ervoor dat er een afstotings- en aantrekkingskracht is tussen de min en de plus pool, hierdoor gaat het anker draaien. Op het anker zit de as naar een boorkop of zaagblad.

Bij koolborstelloze motoren werkt dat andersom, de stroom gaat naar het veld, maar het anker is nu de uitgevoerd met een permanente magneet. Door deze constructie heb je geen koolborstels meer nodig.

Wat zijn  de voordelen van koolborstelloze motoren?

De voordelen zijn:

  • Enegiezuinige motoren
  • Langere accuduur bij elektrisch gereedschap
  • Minder warmte in de motor en daardoor dus energiezuinig
  • Geen koolborstel sets meer vervangen

Voor hobbyisten zal het vervangen niet aan de orde zijn, maar voor professionals bieden de koolborstelloze machines wel vele voordelen. Ben je een actief klusser check dan ook eens ons review over Freds bouwtekeningen, dan kun je met je nieuwe koolborstelloze machine zelf een mooi (steigerhouten) meubel maken met een van de 10000+ bouwtekeningen.

e-book met daarop het portret van Fred Schouten

Freds bouwtekeningen

Krijg 10000+ gouden bouwtekeningen en bouw je eigen meubels

direct naar de geheime korting pagina