Wat is een optie? – Verdien met het hefboomeffect!

Een optie koop je op de aandelen beurs. Maar wat is een optie nu precies, we gaan dat hier op eenvoudige wijze uitleggen.

Wanneer je een optie koopt, dan koop je eigenlijk een soort recht, dit is een ander principe dat een aandeel. Lees ook eens het artikel “Wat zijn aandelen?”, daar leggen we het uit.

Het recht wat je koopt geeft je de mogelijkheid om een bepaald goed of waardepapier als een aandeel te kopen of te verkopen. Soms is de prijs al vastgesteld maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.

Als je een koopoptie via de aandelenbeurs koopt, dan heb jij het recht om gedurende een bepaalde en vastgestelde periode dit aandeel voor een vastgestelde prijs te kopen. Onthoudt dat je met een optie altijd het recht op een groepje van bijvoorbeeld 100 aandelen koopt. Het grote voordeel van een optie ten opzichte van het kopen van een aandeel is het hefboomeffect.

Met de kleine optiepremie kun je handelen met grotere aantallen aandelen. Je winst kan dan veel groter worden. Heb je echter een verkeerde inschatting gemaakt, dan kan je investering ook volgens ditzelfde hefboomprincipe sneller in waarde verminderen. Elk voordeel heeft zijn nadeel, zullen we maar zeggen naar Johan Cruijffs gezegde.   

Je betaalt voor dit recht aan degene die jou dit recht verleend. In 9 van de 10 gevallen koop je de opties via je broker. Een broker is een bedrijf of tussenpersoon die namens jou op de beurs handelt. Dit is allemaal geautomatiseerd dus er komen weinig mensen handen bij kijken. Brokers lijken een beetje op banken, sommige banken hebben de brokers functie namelijk ook als dienstverlening in hun pakket zitten.

Voordeel van een optie

We gaven net een voorbeeld van een koopoptie, je betaalt voor een optie een optiepremie. Maar welk voordeel zit daar nu voor jou aan? Dat leggen we uit. Stel dat je op 1 januari een koopoptie neemt op aandelenpakket X voor 50 euro. Herinner je dat een optie voor en bepaalde periode geldt? Stel dat op 1 februari de koers van aandelenpakket X 100 euro is geworden, dan mag jij het aandeel nog steeds kopen voor de oude prijs van 50 euro.  

We noemen een koopoptie in de praktijk vaak een calloptie. Je kunt ook het recht om een aandeel te kunnen kopen verkopen. Dit noemen we een putoptie. Als de koers van een aandeel in de tussentijd erg is gedaald heb jij het recht het nog voor de oudere hogere koers te verkopen.

Risico`s van opties

Let op, opties bieden ook verplichtingen en risico`s! Als je een koop (call) of verkoop (put) optie koopt kun je als het mis gaat alleen je inleg verliezen.

Opties kunnen je ook schrijven, dit betekent dat jij de verkopende partij bent, dit in tegenstelling tot het verhaal hierboven waar je de kopende partij bent. Je gaat dan de plicht aan om de onderliggende waarde te verkopen of kopen van de ander. Je krijgt voor dit risico een premie.

Schrijven van opties geven meer risico`s dan kopen van opties. Het grootste nadeel is dat je meer dan je eigen inleg kunt verliezen. Je kunt verplicht worden het geld op je effectenrekening aan te vullen omdat je als schrijver van een opties meer dan de inleg moet betalen. Dit wordt een marginverplichting genoemd. Wanneer je niet genoeg geld op je rekening hebt krijg je een vervelend telefoontje van de bank, genaamd de gevreesde Margin call.

Wil je meer weten over opties, aandelen en beleggen, lees dan eens het review Trading Navigator. Daarin wordt de methode van Harm van Wijk behandeld en leer je veilig te beleggen. Echt een aanrader!

Review Trading Navigator

Trading Navigator – Beleggen zonder verlies te lijden!

Harm van Wijk hielp 13.000+ (beginnende) beleggers met starten en groeien!

direct naar de geheime korting pagina