Wat is een Bitcoin ETF?

Wat is een Bitcoin ETF

Wat is een Bitcoin ETF? Dit staat voor een Bitcoin Exchange Traded Fund. We proberen het in dit artikel op een voor iedereen te begrijpen wijze uit te leggen.

Met een Bitcoin ETF kun je door aankoop van aandelen een gereguleerde ETF kopen. De ETF kun je zien als een soort aandelenfonds, maar dan voor Bitcoin.

De ETF is een relatief veilig beleggingsinstrument dat de koers van Bitcoin volgt, dit wordt ook wel een beursgenoteerde indextracker genoemd. De koers van Bitcoin schommelt erg, dat noemen we volatiel. Hierdoor zal de koers van je fonds ook schommelen.

Een ETF volgt de Bitcoin koers, daalt de koers dan gaat de waarde van je ETF omlaag. Maar stijgt de koers zoals nu in begin 2021, dan stijgt de waarde van je ETF mee. 

De Bitcoin coins hoef je niet zelf op te slaan, de ETF beheert de cryptocurrency zelf in beveiligde opslag. Dit noemen we cold storage.

Voordelen van een Bitcoin ETF

Het zelf kopen en opslaan van Bitcoin of cryptocurrencys vereist discipline wat betreft de veiligheid, en dit kan lastig zijn voor veel mensen.

Een Bitcoin ETF is gereguleerd en voldoet aan alle afspraken die de staat daaraan stelt. Dit maakt het ook eenvoudiger voor institutionele partijen zoals beleggingsfondsen etc. om ook de asset Bitcoin in hun portefeuille op te nemen.

Nadelen van een Bitcoin ETF

Nadelen zijn er natuurlijk ook, ten eerste moet het fonds ook zijn deel pakken. Dit betekent dat je extra kosten hebt, dan dat je zelf Bitcoin zou kopen. Je betaalt ook kosten om het fonds te beheren, dit kan wel 2% zijn.

Bij “standaard” ETF wordt er gespreid over landen, bedrijven, grondstoffen en assets.  Bitcoin ETF’s gaan maar over een munt, dus geen spreiding wat een groter risico oplevert.

Verder is de liquiditeit van cryptocurrencys beperkt, dit wil zeggen dat de verhandelbaarheid beperkt is. Veel beleggers houden de munt vast, waardoor er geen constant handelsvolume is. Stel dat je plotseling wilt of moet verkopen, en niemand heeft interesse in jouw munten dan loop je een liquiditeitsrisico.

Meer weten over Bitcoin en Cryptocurrencys?

Wil jij later echt de enige zijn zonder Bitcoin? Nee toch! Lees eens onze review Crypto Masterclass of ons review Day Trading Masterclass. Ook ons review over de Trading Navigator is leerzaam om te lezen. Ieder product leert jou alles wat je moet weten over beleggen. In deze tijd is beleggen het enige dat ervoor zorgt dat jouw vermogen niet langzaam verdampt door inflatie. Start meteen!

Review Cryptocurrency beginnerscursus

Wordt een Expert met de Crypto Masterclass -AllesOverCrypto

Druk snel op onderstaande groene knop en start de Crypto beginnerscursus

JA, IK NEEM ER EEN! DIRECT DOOR NAAR DE MASTERCLASS