Wat is een afkortzaag?

Wat is een afkortzaag?

Afkortzaag met telescopische geleider

Wat is een afkortzaag nu precies? In dit artikel gaan we je uitleggen waar je op moet letten bij de aankoop en waarvoor de machine dient. Deze machine wordt zowel door doe-het-zelvers als door professionals veel gebruikt. Dit komt omdat deze machine zo praktisch is en je een hoop tijd scheelt bij het zagen.

Een afkortzaag wordt ook wel radiaalzaag, verstekzaag of kapzaag genoemd. Lees snel verder!

Een afkortzaag is een elektrische cirkelzaag welke vast gemonteerd aan een beugel zit, de zaag kun je hierdoor naar beneden trekken en zo het werkstuk zagen. Het werkstuk kan vastgeklemd worden tegen een geleider en eventueel ook nog vastgeklemd.

2 typen afkortzagen, welke is de beste?

Er bestaan twee modellen van de afkortzaag, één model waarbij de zaag alleen naar beneden geduwd kan worden, hierdoor ben je beperkt in de breedte van je werkstuk. Deze kan niet te breed zijn, anders gaat het zaagblad er niet geheel doorheen. Dit wordt ook wel een kapzaag genoemd.

Model 2 is veel praktischer, hierbij gaat de cirkelzaag ook naar beneden om het werkstuk te zagen. Het voordeel van dit model is dat de zaag ook door een rail van voor naar achter bewogen kan worden, je kunt nu veel bredere werkstukken of balken doorzagen. Deze telescopische rail is goed te zien op de afbeelding hierboven en bestaat uit twee buizen waardoor de machine naar voor en achter kan bewegen.

Het is verstandig om voor dit tweede model te gaan, vroeg of laat loop je tegen een te breed werkstuk aan. Laminaat zagen is bijvoorbeeld al lastig met het eerst genoemde model. Houdt wel rekening dat het praktische model groter is door de telescopische geleiderail. De telescopische rail steekt uit achter de machine, dit maakt het opbergen in een schuurtje wel wat laster. Duurdere modellen verwerken deze rail in de machine zelf, zodanig dat hij niet meer uitsteekt achter de machine. Duurder betekent dus makkelijker in gebruik en een nauwkeurig resultaat.

Afkortzaag zaagblad diameter

De diameter van het cirkelzaagblad bepaald hoe diep je kunt zagen, het bepaalt de maximale hoogte van je werkstuk waar je nog doorheen kunt zagen. Je zult je eerst zelf de vraag moeten stellen, wat ga ik allemaal zagen? Ga je alleen kleine balkjes afkorten, dan heb je geen grote machine nodig. Grote en dikke houtbalken vereisen wel een machine met een groot zaagblad.

Indien je in verstek gaat zagen, verlies je nog wat aan maximale hoogte. Verstek zagen wil zeggen dat je de zaag in een hoek van 45 graden plaatst, om zo 2 balken op 45 graden te zagen. Samen vormen ze dan weer een mooie rechte hoek van 90 graden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verstekzagen van lijstwerk of plinten.

Hieronder geven we je een richtlijn die je kunt aanhouden voor de maximmale dikte bvan het te zagen hout:

  • Een zaagblad van 216 mm zaagt tot maximaal 70mm dikte
  • Een zaagblad van 254 mm zaagt tot maximaal 95mm dikte
  • Een zaagblad van 305 mm zaagt tot maximaal 120mm dikte

Wat is verstekzagen?

We hebben het net al even kort besproken, het in verstek zagen van hout. Je kunt dit op twee manier doen. De eerste methode is het links of rechtsom draaien van het onderstel waar je balk op ligt. Hieronder zie je een onderplaat van de afkortzaag, wanneer je de zwarte knop aan de voorkant los draait kun je de onderplaat een aantal graden draaien.

Vervolgens kun je de zaagsnede in verstek maken zoals aangeven op de tweede afbeelding. Let op de richting van de zaag ten opzichte van de gele “standaard” zaaglijn.

Onderplaat van een afkortzaag
onderplaat afkortzaag
Afkortzaag die in verstek zaagt
Afkortzaag die verstek zaagt

De tweede methode om verstek te zagen is door de zaag recht voor je te houden, vervolgens kun je de zaag 45 tot 90 graden verticaal naar links of naar rechts verstellen. Nu zaag je weer verstek, maar de snede komt op een andere manier in het hout. Het hangt van je doel af welke methode voor jou het best is. Deze tweede methode wordt in het algemeen wat meer gebruikt.

De meest gebruikte hoeken zoals bijvoorbeeld 0, 45 en 90 graden zijn eenvoudig in te stellen. Bij het verstellen klikt de zaag vast in deze veel gebruikte standen, dit maakt het verstellen van de hoek een stuk eenvoudiger en nauwkeuriger.

Kwaliteit verschillen

Indien je een goede kwaliteit afkortzaag hebt zijn deze standen nauwkeurig, en hiermee dus ook de zaagsnede. Afkortzagen lopen op in prijs en starten vanaf zo`n 100 euro, en lopen op tot wel 1500 euro. Je zult begrijpen dat degene van 100 euro slecht instelt en meer speling heeft bij het verstellen. Verder zijn de instelmogelijkheden van de goedkopere modellen meestal beperkt tot 45 graden.

De duurdere modellen kunnen veel meer, maar dat is ook noodzakelijk omdat ze vaak professioneel gebruikt worden.

Let ook op of de zaag links en rechts verticaal kan kantelen, er zijn modellen die alleen 1 kant verticaal te verstellen zijn. Dit is lastig, je moet dan je werkstuk of balk omdraaien om de zaagsnede de andere kant verstek te zagen.

Je koopt een machine voor het gebruiksgemak bij het zagen, dit zijn dan zaken waar je op moet letten en hierdoor het werken een stuk makkelijker maken.

Motorvermogen van de zaag

We hebben zojuist het al gehad over kwaliteitsverschillen, een ander punt om op te letten is het vermogen van de elektromotor. Hobbymatig wat dunne balkjes zagen kan prima met een laag vermogen machine. Ga je dikke hardhout balken zagen, let er dan op dat het vermogen van de machine toch minimaal boven de 1400 Watt uitkomt. Ook machines met grote zaagbladen hebben een grote elektromotor nodig.

Je kunt er gemakshalve vanuit gaan dat een machine van een bekend merk berekend is op zijn taak. Koop je een dure machine van bijvoorbeeld 800 euro dan kun je verwachten dat hij gemakkelijk de dikste balken aankan. De motor is zo ontworpen dat je hem ook de hele dag intensief kan gebruiken, de goedkopere modellen kunnen warmlopen en uiteindelijk kapot gaan. Laat ze daarom af en toe even afkoelen om de levensduur te verlengen. Kies een machine met een wattage tussen de 1400 en 2000 Watt, dit wattage staat altijd wel in de technische gegevens.

Wil je zelf aan de slag met houtbewerking, lees dan eens ons review over Freds bouwtekeningen. Met dit pakket haal je een groot aantal bouwtekeningen voor meubels en tuinmeubilair in huis.

e-book met daarop het portret van Fred Schouten

Freds bouwtekeningen!

10000 gouden bouwtekeningen, klik snel op de groene knop!

direct naar de geheime korting pagina