Tips voor goed slapen

Voor eens en altijd een oplossing voor slaapproblemen!

Wist je dat veel mensen problemen hebben met slapen, zo`n 1 op de 5 personen heeft hier problemen mee. Indien je onderstaande tips minimaal 2 maanden volhoud ga je echt positieve resultaten bereiken.

11 gouden tips voor goed slapen

 1. Beweeg zo veel mogelijk, beweeg elke dag tenminste 30 minuten intensief. Neem vaker de trap, loop naar het station. 30 minuten is goed te doen, en je gaat hier beter door slapen.
 2. Laat je `s-avonds niet afleiden door je telefoon of TV. De prikkels die je krijgt door deze activiteiten verstoren het rustproces.
 3. Probeer elke avond op dezelfde tijd naar bed te gaan, en sta ook op een vast tijdstip op. Houdt dit ritme vol en slaap maximaal 8 uur per nacht.
 4. Vlak voor je naar bed gaat, een half uur van te voren bijvoorbeeld kun je iets ontspannends doen om in rustfase te komen. Denk hierbij aan ontspannings- of Yoga oefeningen, of ga lekker in bad liggen met een muziekje. Het maakt niet uit, zolang het maar ontspant, echter geen geen TV of andere prikkelende dingen.
 5. Pieker niet, zorg ervoor dat je niet gaat malen over problemen die je op de dag of de volgende dag moet oplossen. Je kunt deze problemen beter opschrijven gedurende een vastgesteld “piekermoment”, je parkeert ze daar op papier en spreekt met je zelf af er dan niet meer aan te denken. Ben je toch nog iets vergeten, dan schrijf je hem alsnog op je lijst.
 6. Neem `s-avonds geen zware maaltijden, maar het is ook niet de bedoeling dat je met honger naar bed gaat. Dan lig je namelijk wakker van een knorrende maag. Drink ook niet te veel tijdens de uren voor het slapen, anders wordt je wakker voor en toiletbezoek. Koffie, thee, chocolade melk en frisdrank met prik kun je beter vermijden, beter is kruidenthee met kamille.
 7. Vermijd intensiviteit in de avond, houdt geen belangrijke gesprekken of ga niet intensief studeren. Spannende films op TV of je telefoon zijn ook taboe. Het lichaam moet in een rusttoestand komen, de genoemde activiteiten zorgen er juist voor dat je spanning opbouwt in het lichaam die weer weg moet ebben.
 8. Verduister je slaapkamer goed, en ruim de kamer goed op. Dan wordt het in je hoofd ook opgeruimder. Een goed bed is ook een vereiste. Gebruik de kamer alleen waar hij voor bedoeld is, Slapen! dus geen TV kijken of werken op de laptop.
 9. Kun je toch niet slapen, ga er dan even uit en blijf het niet gespannen toch proberen. Beter kun je even wat ontspanning oefeningen doen of even wat lezen. Maar lees niet te lang, maximaal een half uurtje ongeveer.
 10. Houdt de slaapkamer koel, de beste temperatuur voor de slaapkamer ligt rond de 18 graden. Daarnaast dien je goed te ventileren, luchtroosters open dus. Het raam op een flinke kier is ook goed. Het bed dient uiteraard ook op jouw lichaam afgestemd te zijn, een goede matras is daarbij een must.
 11. Probeer het slapen niet te forceren, het moet op een natuurlijk manier gaan. Slaap kun je niet forceren en hebben we helaas niet onder controle. Vandaar de vele problemen van mensen met slapen. Koester de momenten waarop het wel lukt, en focus niet op de momenten waarop het niet lukt.

Bovenstaande tips kun je proberen, neem ook contact op met een specialist wanneer de slaapproblemen blijven aanhouden. Kijk ook een naar het review Perfect Slapen in 7 stappen. Het review beoordeeld de cursus waarin de tips uitgebreid aan bod komen.

review perfect slapen in 7 stappen

Perfect Slapen in 7 Stappen

Druk snel op de groene knop, en maak een eind aan slaapproblemen!

direct naar de geheime inlogpagina