Mechelse Herder kopen?

Lees hier Alles wat je Moet Weten over dit Herder ras!

Mechelse Herder in close-up

Wil je een Mechelse herder kopen? Logisch, de Mechelse Herder is een populair en gewild Herder ras. Zijn waakzame en actieve karakter zorgt ervoor dat hij voor diverse taken inzetbaar is. Hij leert snel, heeft een groot uithoudingsvermogen en is trouw aan zijn baas.

De van oorsprong in België gefokte hond werd vroeger gebruikt voor het opdrijven van vee. Zijn energieke karakter maakt hem geschikt voor allerlei ondersteunde klussen voor de mens. Het zal je dan ook niet verbazen dat je de Mechelse herder veel bij de politie, beveiliging en legertaken ziet.

Maar is de Mechelse Herder ook geschikt als huisdier of gezinshond? In dit artikel wordt deze vraag beantwoord.

Je ziet de hond nog vaak bij boerderijen waar zijn taak als veedrijver is verdwenen en hij meer als huisdier wordt gezien. Zijn waakzame karakter komt op het boerenerf nog steeds goed van pas. Met een consequente opvoeding kan de Duitse Herder ook in een “normaal” gezin functioneren. Houdt hem niet op een flatje drie hoog achter, het is een energieke hond die daar niet blij van wordt.

Geschiedenis van de Belgische Mechelse Herder

Waar komt de Mechelse herder vandaan? De Mechelse herder die wij nu kennen is ongeveer rond het jaar 1900 in de vorige eeuw ontstaan in België. Een andere benaming voor het ras is Malinois. In de Antwerpse Kempen en richting Noord-Brabant in Nederland vindt het ras zijn oorsprong. Toentertijd in de eeuwwisseling van 1900 heeft men ook besloten dat er drie typen zijn, de kortharige, de ruwharige en tot slot de langharige.

De vele landbouwbedrijven aldaar hadden herdershonden welke als echte werkhonden werden gebruikt. In de loop der tijd vonden uiteraard een aantal kruisingen plaats. Uiteindelijk bleven er een viertal varianten over die vooral verschillen in vachttype en kleur. De vier type Mechelse herders die nu voorkomen zijn de: Mechelse Herder, de Roenendaeler, de Tervuerense Herder en de Laekense Herder.

De honden werden door schaapsherders veel gebruikt, omdat het ras werklustig was en goed tegen barre weeromstandigheden bestand was.

Mechelse Herder geschikt als huisdier?

De Mechelse herder is een energieke hond die veel beweging nodig heeft, laat hem dan ook per dag ongeveer 1,5uur lekker rennen. Als dit past binnen een gezinssituatie dan is dat alvast geen probleem. Spelen en een beetje trainen vinden ze prachtig, naast werklustig zijn het ook slimme dieren die graag leren.

Maar zijn er nog meer zaken waar je op dient te letten? De hond dient vanaf het begin goed gesocialiseerd te worden, anders wordt de hond de baas over jou. Gebeurt dit goed dan heb je een pracht dier, we raden aan om je goed voor te bereiden op de komst van een Mechelse Herder puppy. De training moet je op een positieve manier benaderen, wordt nooit boos op de hond! Een boze benadering, of zelfs een tik geven zorgt er juist voor dat de band tussen baas en dier verstoord wordt.

Het ras vereist een eigenaar die goed weet waar hij mee bezig is. Iemand die stevig in zijn schoenen staat en de hond consequent kan opvoeden. Ga geen Mechelse herder kopen in een opwelling! Dit is geen hond die je in opwelling koopt als leuk nieuw speeltje dat plotseling hip is.

Onderaan het artikel vind je een cursus die je voor de aanschaf en opvoeding van je Mechelse herder puppy kunt gebruiken. Kijk ook eens ons review Duitse Herder Handboek, waarin wij onze mening erover geven.

Is een Mechelse herder kindvriendelijk?

Het forse uiterlijk kan mensen afschrikken, en laten denken dat de hond niet in een gezin met kinderen zou passen. Belangrijk is ook hier weer de opvoeding en socialisatie. De Mechelse Herder fokker begint met de socialisatie al in het nestje met de moederhond. De koper van een Mechelse Herder puppy dient dit in de thuissituatie verder voort te zetten.

Is de hond dan eenmaal goed getraind, dan past hij prima met kinderen. Wat voor alle honden geldt; maak je hem vals of ben je niet consequent, dan zou je problemen kunnen krijgen. Een consequente opvoeding zorgt ervoor dat de hond weet wat zijn plaats in de roedel, ofwel het gezin is. Het is ook verstandig de kinderen te leren omgaan met honden. Laat ook geen enkele hond alleen thuis met een klein kind. Met grotere kinderen is het makkelijker, zij gaan ook al wat respectvoller met de hond om.

Maar ondanks de hierboven gepaste waarschuwingen zal de hond zijn gezin tot het uiterste beschermen. Het dominante gedrag van de hond kan de omgang met andere honden lastig maken, maar niet onmogelijk. Ook andere dieren in het huis worden door de Mechelse Herder getolereerd.

Mechelse herder aanschaffen?, hier Handige informatie

Als je een Mechelse herder wil kopen tref je hieronder een lijstje met nuttige websites die je nodig zult hebben bij de aanschaf van de Mechelse Herder

Review Duitse Herder Handboek logo

Duitse Herder Handboek – Guus Jansen

Wil jij een compleet naslagwerk? Bomvol tips en bruikbare informatie voor elke Duitse Herder eigenaar!

JA, IK NEEM ER EEN!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *