Elektrische piano kopen beginner

In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten bij aankoop

keyboard met ritme knoppen

Een elektrische piano kopen beginner? Waar moet je op letten? Lees dan eerst dit artikel zodat je weet waar je op moeten letten als je je eerste digitale piano koopt. Een elektrische piano is een digitale versie van de aloude akoestische piano, degenen met de hamers en snaren.

een groot voordeel is het feit dat de digitale variant nooit gestemd hoeft te worden en veel eenvoudiger te verplaatsen is. Verder is het fijn dat ze minder duur zijn dan hun akoestische broertjes. En het feit dat je met koptelefoon of op lager volume niveau met de interne speakers kunt spelen.

We lichten eerst twee andere verwante toetsinstrumenten toe om de verschillen met de digitale piano duidelijk te maken.

Verschillen tussen diverse digitale klavieren

Een digitale piano is een ander instrument dan een keyboard. Een keyboard heeft namelijk een andere klavier dan een elektrische piano en is daardoor minder geschikt voor klassiek pianospel. Het klavier van een digitale piano heeft 88 toetsen, en een keyboard vaak 61. De 88 toetsen maken het mogelijk om net iets meer dan 7 octaven te spelen. Dit komt overeen met hetzelfde aantal toeten als op een normale “ouderwetse” piano. Het uiterlijk van een normale digitale piano voor thuisgebruik heeft ook een meer traditionele piano look

Daarbij is de aanslag vaak realistischer en zwaarder bij een elektrische piano. Het hoofddoel van de elektrische piano is om het geluid van een ouderwetse akoestische piano zo natuurgetrouw mogelijk na te bootsen. Alle lesmethoden en bladmuziek zijn speciaal geschreven voor de piano en niet voor bijvoorbeeld een keyboard. Ben je beginner, en heb je een beperkt budget? je kunt ook versies kopen met iets minder toetsen, de allerhoogste en laagste toetsen zul je in het begin toch nog niet gebruiken.

Als jij piano wilt leren spelen kies dan ook voor een (digtale) piano, het is ook mogelijk om diverse typen piano`s na te bootsen met je instrument.

Het Keyboard is door zijn veelzijdigheid meer geschikt voor optredens en entertainment. De begeleidingen en ritmes zorgen ervoor dat je al snel als een band klinkt.

synthesizer of stage piano’s zijn ook vormen van digitale piano`s, ze hebben echter een ander doel. Deze instrumenten worden vaak gebruikt in de studio door muziekproducers of door toetsenisten in bands. De interne speakers ontbreken vaak, omdat dit model toch op een versterker en externe speakersysteem wordt aangesloten. Net als keyboards zijn er meer mogelijkheden dan bij een digitale piano. De synthesizer geeft je zelfs de mogelijkheid om een eigen sound of geluid te maken.

Hoe werkt een elektrische of digitale piano?

Omdat dit instrument geen hamers heeft die snaren aanslaan werkt dit anders. het geluid. Het geluid komt voort uit een digitale klankgenerator via de speakers. Sensoren onder de toetsen registreren de aanslag, deze aanslag wordt vervolgens vertaalt in een signaal, dit signaal wordt omgezet in een sample.Samples zijn vooraf opgenomen geluidsfragmenten van een normale piano, en vertaald naar een digitaal bestand.

De sensoren kunnen niet alleen registreren welke toets er wordt aangeslagen, ze kunnen ook de kracht en snelheid meten van de aanslag. Hier hebben we meteen een eerste punt waar je op moet letten bij aankoop. Hoe beter de piano des te meer nuances het kan vastleggen. Je zult begrijpen, hoe duurder je instrument, des te beter worden de samples. Deze samples worden dan op beter piano`s gemaakt en meer tijd aan besteed.

Elektrische piano kopen beginner

Elektrische piano kopen beginner: Je kunt het zo gek maken als je wilt, maar reken op een vanaf prijs tussen de 300 en 500 euro voor een beginnersmodel. Aan het eind van de prijsschaal kun je een digitale vleugel krijgen voor meer dan 15000 euro. De top in de normale digitale piano`s zit rond de 5000 euro. In Nederland zijn niet veel mensen dit een vleugel in huis kwijt kunnen nemen wij aan. voor een normaal budget is het overigens prima te doen een mooi model aan te schaffen.

Een tweede punt om op te letten is het speakersysteem, een goed instrument met slechte speakers is niet wenselijk. Let erop dat er krachtige speakers speakers aanwezig zijn, en het geluid over het hele bereik zuiver blijft. Goedkoop blijkt ook hier vaak duurkoop, geef wat extra geld uit voor een model met goede speakers zodat uw motivatie niet achteruit gaat door te spelen met slecht geluid.

Je wilt een totaalbeleving, geluid speelt daar wel het grootste gedeelte in. Duurdere modellen hebben ook meer opties, denk hierbij bijvoorbeeld aan bluetooth, soundeffecten, betere en mooiere toetsen en betere samples.

Lees ook eens ons review over Pianoles van Rene, hier geven wij onze mening over de online cursus pianospelen van Rene Knops.

Programma 2020 modules Pianoles van Rene review

Pianoles van Rene

Druk snel op de knop hieronder naar de Pianoles van Rene!

direct naar de geheime korting pagina

Geluidsysteem van de piano

Speakers voor elektrische piano kopen beginners

Check vooraf het wattage van de luidsprekers die vast op het instrument zitten. Alle luidsprekers hebben een bepaald vermogen, hoe hoger dit wattage des te hoger volume kan er worden weergegeven zonder dat het geluid gaat vervormen of oversturen. Nu is het niet zo belangrijk dat je hard kunt spelen, zeker in een woonhuis niet. Maar een hoog wattage maakt het wel mogelijk dat er een mooier verschil tussen de hoge en lage tonen aanwezig is. Indien het formaat van de speakers fysiek wat groter is, dan zullen de bastonen wat beter hoorbaar zijn.

Een digitaal apparaat maakt het ook mogelijk een externe versterker of PA systeem op de piano aan te sluiten. Indien je van plan bent alleen met koptelefoon te spelen zijn de interne speakers geen selectiecriteria en dus niet zo belangrijk.

Gewogen, semi-gewogen of hammer action toetsen?

Pianotoetsen moeten realistisch aanvoelen om zo het echte pianogevoel na te bootsen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden, het gewicht van de toetsen is belangrijk en de terugslag van de toets. Wil je een elektrische piano kopen?, let dan op het type toetsen. Op veel modellen vind je semi gewogen toetsen, dit zijn toetsen die zwaarder spelen dan keyboard klavieren. Onder dit type toets is een veer gemonteerd die wat weerstand geeft bij het spelen.

Snaren en hamers aan de binnenkant van een piano

Vervolgens komt de gewogen toets, deze geeft weer meer weerstand dan de semi gewogen toetsen. Hiermee komen de gewogen toetsen nog iets dichter bij het gevoel van een echte akoestische piano.

Wil je de meest natuurgetrouwe toetsaanslag op je instrument, kies dan voor toetsen met hammer action. De hammer action modellen simuleren ook het gevoel van de hamer die de fictieve snaar raakt.

Wanneer je ook goed op een echte piano wilt spelen is het verstandig om een digitale piano te kopen die op zijn minst gewogen toetsen heeft. Dat maakt de overstap later niet zo moeilijk.

Pedalen kiezen digitale piano

sustain pedaal voor een elektrische piano

Is het nodig om een elektronische pedalen module met 3 pedalen te kopen? Nee zeker niet, met slecht een pedaal om de sustain of nagalm na te bootsen ben je eigenlijk al klaar. Een sustain pedaal zorgt ervoor dat je tonen van de aangeslagen toeten blijven klinken, zelfs al laat je de toetsen los. Meestal is het meest rechts pedaal voor de nagalm. Dit principe wordt ook wel bij elektrische gitaren gebruikt.

De andere pedalen worden meer door vergevorderde en professionele pianisten gebruikt, maar zelfs onder hen wordt het niet al te vaak. Op de meeste piano`s zit een ingang voor een sustain pedaal welke je vaak ook meegeleverd krijgt. Later upgraden is in veel gevallen niet mogelijk. Een topmodel zal met drie pedalen geleverd worden, maar weet dat meerdere pedalen geen “must have” is. Koop als beginner van een elektrische piano gewoon een model met 1 pedaal.

Wat is Polyfonie?

Wikipedia geeft aan dat we in de muziek onder Polyfonie het volgende verstaan: gecomponeerde meerstemmigheid, waarbij je meerdere melodieën tegelijkertijd in verschillende registers hoort. Waarbij het basisprincipe geldt dat alle tonen gelijkwaardig zijn, of een gelijkwaardige rol hebben.

Wat betekent dit nu voor elektrische piano’s? Bij piano`s geeft dit aan hoeveel klanken het instrument gelijktijdig kan laten horen.Hoe beter de polyfonie des te beter het instrument. Wanner je de toetsen in drukt krijg je tonen, het indrukken van het sustain pedaal verhoogt het aantal gelijktijdige tonen. Er bestaan zelfs instrumenten die verschillende tonen op elkaar kunnen laten hoeren. Denk hierbij aan orgels en strijkinstrumenten.

Om dit voor elkaar te krijgen moeten er meer samples per toets in de piano zitten, en daarbij ook nog eens gelijktijdig kunnen worden afgespeeld. Dit is een kwaliteitspunt waarop je het instrument kunt beoordelen. Wil je het beste, kies dan de hoogste polyfonie.

Samengevat kunnen we zeggen dat: hoe hoger de maximale polyfonie, des te voller, completer en complexer de klank kan worden die jou piano kan voortbrengen. We schrijven een artikel voor beginners, maak je niet al te druk. Een beginner zal nog niet het uiterste ui het instrument halen, en dit zijn ook wel de modellen uit de toprange.

Om je toch goed te informeren moeten we het wel benoemen, ook zijn er mensen die meteen het allerbeste willen. Dan ben je vast geïnformeerd waar je op moet letten en voorbereid op de toekomst.

Conclusie: Elektrische piano kopen beginner

Samengevat moet je dus letten op de volgende punten bij aankoop:

  • klavier of toetsen, kies semi gewogen
  • Kies niet het allergoedkoopste model
  • Let op het wattage van de speakers
  • 1 (sustain) pedaal is voldoende