Akoestische gitaar kopen beginner!

Op welke zaken moet ik als beginner letten bij het kopen van een akoestische gitaar?

Rij akoestische gitaren op een rek

Je hebt besloten om een muziekinstrument te leren bespelen, Top! Maar hoe kun je nu als beginner een goede akoestische gitaar kopen? In dit artikel vind je daar het antwoord op.

Er zijn wel honderden diverse modellen te koop, bedoeld voor evenzo diverse stijlen. Hoe vind je nu dat model dat geschikt is voor jou als beginner? Laat ons je helpen met je keuzestress.

Inhoudsopgave

Gitaar kiezen stappenplan

Bepaal eerst waarvoor je de gitaar gaat gebruiken, omdat je net gaat starten met spelen zul je geen gitaar nodig hebben waarmee je gaat optreden. Een gitaar voor studio opnames of een specifiek type voor een bepaalde stijl kun je ook van je lijst strepen. Dit maakt de keuze al weer een stuk eenvoudiger.

Bij de aankoop van je eerste akoestische gitaar komt je voor twee keuze`s te staan. De keuze hangt af van het doel waarvoor je een gitaar wilt kopen. Er zijn namelijk twee verschillende typen gitaren, de klassieke gitaar met nylon snaren en de gitaar met stalen snaren. Het eerste type wordt meer voor klassieke Latin sound en Spaanse muziek gebruikt. De gitaar met stalen snaren wordt voor popmuziek en western gebruikt. Hoewel dat geen wetmatigheid is, het is even de vraag of je naar het het conservatorium gaat of gewoon als hobby popmuziek wilt spelen.

Klassieke gitaar of staalsnarige gitaar kiezen?

Wil je een nylonsnarige akoestische gitaar kopen, dan heb je het voordeel dat deze wat vriendelijker zijn voor je vingers, voor hele kleine kinderen kan dat een selectiecriteria zijn. Bij het spelen van gitaar akkoorden kan het indrukken van de snaren tegen de frets, zeker in het begin een beetje pijn doen.

De snaren van een staalsnarige gitaar staan onder een veel grotere spanning, hierdoor ontstaat een sterkere klank en meer volume. Dit soort modellen hebben soms ook een elektrisch pickup element ingebouwd waardoor je ze toch kunt inpluggen in een gitaarversterker. Vaak gecombineerd met wat instellingen voor bas en treble, dit maakt ze uitermate geschikt om ze op poppodia te gebruiken en kun je je eigen “unplugged sound” creëren.

Akoestische gitaar met stalen snaren
Staalsnarige akoestische gitaar

De klank van deze klassieke gitaren is anders dan van de gitaren met stalen snaren, denk hierbij aan Flamenco muziek. Prachtig toegepast door Queen in het nummer ‘Innuendo’. Een klassieke gitaar beperkt je wel in het aantal stijlen dat je erop kunt spelen. Een instrument met stalen snaren is wat veelzijdiger en meer geschikt voor popmuziek, dit zal waarschijnlijk ook de grootste groep beoefenaars zijn.

Tenzij je veel naar het concertgebouw gaat, zul je bijna altijd het geluid horen van de staalsnarige gitaar. Dit kan een elektrische of akoestisch versie zijn.

Elektrische gitaren met nylon snaren bestaan niet: het elektrische pickup element onder je slaghand welke de trilling oppakt van de snaar moet uiteraard van metaal zijn. Dit is een natuurkundig principe waar we nu niet verder over uitweiden. Het is echt alleen een klassiek gitaar die voorzien kan worden van nylon snaren.

Het is dus van belang dat je even nadenkt waar ga ik de gitaar voor gebruiken? Vraag je gitaarleraar(es) ook om advies, hij of zij weet welke leerstof en gitaar akkoorden hij gaat geven en op welke gitaar dat het beste gaat. Koen Snoek, bekend van gitaarles van Koen en de de 3Js, raad je ook aan om een staalsnarige akoestische gitaar te kopen om mee te beginnen. Lees ook eens ons review over gitaarspelen in 22 lessen van Koen Snoek.

Review gitaar spelen in 22 lessen

Leer gitaar spelen in 22 lessen van Koen Snoek

NIET GOED GELD TERUG garantie, probeer het zonder risico!

direct naar de geheime korting pagina

Voor en nadelen van klassieke, western en elektrische gitaar

Misschien heb je een gitaar gekregen , gekocht op marktplaats of een zelfs een elektrische gitaar in je bezit. Je kunt op elke gitaar beginnen, een gitaar is een gitaar en oefening baart kunst. Onthoudt wel de plus en minpunten van ieder type, we sommen ze hier voor je op:

  • Spelen op een western gitaar met stalen snaren is zwaarder dan op een gitaar met nylon snaren. Je moet de snaren met enige kracht tegen de frets drukken om de juiste gitaar akkoorden te maken. In het begin moet je een soort eelt op je vingers krijgen waarna het spelen geen probleem meer is. Indien je geoefend bent op de western gitaar, dan is pelen op een op een andere (elektrische) gitaar eenvoudiger.
  • De overstap naar een elektrische gitaar is makkelijker als je eerst op een western gitaar kunt spelen. Van elektrisch naar akoestisch overstappen zal je veel meer oefentijd kosten.
  • Een elektrische gitaar is in aanschaf vaak duurder, daarnaast heb je een gitaarversterker nodig. Even snel op een andere plaats spelen is wat lastiger met een elektrische gitaar. Dit is een adviesblog voor de het aankopen van een akoestische gitaar voor beginners. Wij weten zeker, en raden het ook aan dat jij op een later tijdstip de elektrische gitaar gaat bespelen. Maar als beginner, kies een akoestische!
  • Een Spaanse/klassieke gitaar heeft een wat dikkere hals. Dit is het gedeelte waar de frets (de metalen randjes waar je de snaren tegenaan duwt) op zitten. Mensen die wat korte vingers hebben vinden dit vaak lastiger spelen.

Kopen beginnersgitaar?

Hoewel het kopen een persoonlijke keuze is, hebben we toch wel een gouden tip. Op de markt zijn oneindig veel merken en modellen te koop, met prijzen die uiteen lopen van 100 euro tot wel duizenden euro’s. Het is niet verstandig om zo`n peperdure gitaar te kopen, misschien heb je na enkele weken geen zin meer? Maar te goedkoop is ook niet verstandig, kies je beginnersgitaar van een een goed merk. De merken Gibson en Fender zijn al wat duurder, maar er zijn ook varianten van deze merken die in China of Japan worden gemaakt en daardoor toch wat goedkoper zijn.

gebruik je gezonde verstand en begrijp dat een complete gitaar voor 100 euro niet veel kan zijn, goedkoop wordt dan duurkoop. De klank van dit soort goedkope gitaren van onbekende merken is ver onder de maat. En wat misschien nog wel vervelender is, dat ze zeer snel ontstemd zijn. Stemmen is voor een beginner best lastig, wanneer je heel vaak moet stemmen werkt dat erg demotiverend.

Goedkope of dure gitaar kopen?

aangezien je zocht op het kopen van een beginnersgitaar, gaan wij ervan uit dat deze niet te duur moet zijn. Het is net als met andere producten, de goedkope variant brengt je ook waar je wezen moet, de duurdere variant is mooier en werkt makkelijker. Denk bijvoorbeeld aan een auto. Op een vriendelijk geprijsde gitaar kun je prima je gitaar akkoorden liedjes spelen. Dit is ook waar je normaal gesproken mee start, enkele gitaar akkoorden oefenen, en met 3 gitaar akkoorden kun je al een bekend nummer naspelen.

Vakman die in de werkplaats een akoestische gitaar bouwt
gitaarbouwer

Arbeid is duur, daarom worden de beginnersgitaren vaak in China gemaakt waar dat goedkoper kan. De onderdelen van een gitaar uit het goedkope segment zijn nog best goed te noemen.

Het in elkaar zetten wil ook nog wel goed lukken, echter de finishing touch, het finetunen van de klank schiet er bij massaproductie bij in.

Denk maar eens na, zou jij daar zin in hebben als je in een grote fabriek voor een laag loon moet werken? Een vakman van bijvoorbeeld Gibson legt zijn ziel en zaligheid in een instrument, dat merk je aan het geluid, en aan de prijs 😉

Kiezen houtsoort voor je gitaar, het karakter van je klank!

De houtsoort die gebruikt wordt voor het bovenblad is van groot belang voor de klank die je gitaar produceert. Het bovenblad is het blad met het klankgat erin. Elke houtsoort produceert een andere klank, dit heeft te maken met de hardheid van het hout. Als jij wilt dat je gitaar akkoorden schema`s goed klinken, besteedt dan ook wat tijd aan het bepalen van de houtsoort die voor jou goed klinkt.

Alle delen van de klankkast, de zijkant, het bovenblad, de hals en het achterblad zijn het meest bepalend voor het geluid van de gitaar. De frets, brug en dergelijke kunnen het geluid wat temperen of versterken, maar deze bepalen niet de karakteristiek van het geluid.

Zodra de juiste en kwalitatief goede houtsoorten zijn bepaald, is ook de fabricage van de gitaar van groot belang om een mooie sound te krijgen. Een machinaal of in een grote Chinese werkplaats gefabriceerde gitaar zal anders kinken, dan een handgemaakte door een Amerikaanse vakman van de beroemde merken.

Welke houtsoort zorgt voor welke klank?

Ceder houten gitaar
Ceder houten gitaar

Het rode Cederhout is door de kleur een veel gebruikte houtsoort voor het bovenblad, het geeft een warm geluid en ziet er mooi uit. Ben je meer een tokkelaar, in tegenstelling tot een slag gitarist, dan reageert de gitaar snel met een rijke klank.

Mahoniehout voor een akoestische gitaar
Mahoniehout

Mahoniehout reageert wat langzamer in vergelijking met andere houtsoorten. Dit komt door de dichtheid van deze houtsoort. Gitaren met een Mahonie bovenblad worden veel voor Country en blues gebruikt door de lekkere bas die dit hout produceert. Indien de zijkanten en het achterblad ook van Mahonie zijn krijg je veel resonantie, hierdoor ontstaan prachtige overtonen. Het is een dure houtsoort, voor het kopen van een beginners gitaar is dit niet aan te raden.

Esdoorn of Maple houten gitaar Jazz gitaar
Esdoorn houten Jazz gitaar

Esdoornhout of in het Engels Maple wood is ook veel gebruikt. Er bestaan diverse soorten Esdoorn, de Esdoorn is bekend van de 5 puntige bladeren. De bekendste soorten zijn Bearclaw en Big Leaf. Esdoorn heeft de eigenschap transparant te klinken, net als Mahonie is het een hardere houtsoort en heeft het een lager reactiesnelheid met veel demping. De klankkleur van dit hout komt mooi tot zijn recht zonder veel bijklanken te vormen.

Palissander of Rosewood houten gitaar
Palissander of Rosewood houten gitaar

Palissander of Rosewood ziet er in eerste instantie oogstrelend uit, daar hangt een prijskaartje aan. Om deze reden is dit niet aan te raden bij het kopen van je eerste akoestische beginnersgitaar. We geven je toch even de karakteristiek van deze houtsoort mee.

Palissander heeft een hoge reactiesnelheid en een rijk palet met overtonen. In de lage registers komt het geluid erg krachtig over. Ook in de hogere bereik, de midden en hoge tonen laat dit hout zijn donkere complexe eigenschappen horen. Dit is een een houtsoort voor een gitaar als je al wat langer speelt.

Sparren of spruce houten gitaar
Sparren of spruce houten gitaar
Sparrenhout of in het Engels Spruce genoemd, is een veelgebruikte houtsoort voor het bovenblad, dit omdat het geen dure houtsoort is. Wil een akoestische beginnersgitaar kiezen, zoek dan naar gitaren van deze houtsoort. Deze zijn prijstechnisch gewoon wat interessanter.

Spruce Sitka welke de meest gebruikte is, produceert een mooie resonantie bij een lichtgewicht karakteristiek. Het geeft een direct klank die ook bij harder spelen zijn helderheid behoudt.

Kleine of grote maat gitaar kopen?

Gitaren zijn in diverse maten ingedeeld. De normale akoestische gitaar voor volwassene gitaar is de standaard en duiden we aan met 4/4, of te wel de volledige maat 1.

Kleine kinderen kunnen niet met zo`n grote gitaar spelen, de hals en klankkast zijn veel te groot. Zij kunnen de gitaar simpelweg niet vasthouden. Daarom zijn er meerdere maten, zoals en 1/4, 1/2, 3/4 en tot slot de standaard 4/4. Erg jonge kinderen doen er goed aan te kiezen voor een 1/4 of 1/2 maat.

Ben je als volwassene klein van stuk, dan is er ook een 7/8 maat. Probeer in de winkel even uit welke maat jou het beste past, een standaard advies voor iedereen is niet te geven.

Aandachtspunten aankoop akoestische gitaar

Wanneer je en nieuwe gitaar koopt zal deze in de meeste gevallen goed zijn, maar let vooral bij tweedehands op de volgende zaken.

De actie van de snaren en hals

De actie van de gitaar is de afstand tussen de snaren en de hals. Meestal meten we deze afstand op de 12 fret gezien vanaf de kop. Indien de afstand tussen de fretten op de hals en de snaren te hoog is, dan gaat het spelen zwaar. Je moet de snaren diep indrukken en gaat ook ten kosten van de snelheid va de gitaar akkoord wisseling. We nemen aan dat je als beginner zo snel mogelijk gitaar akkoorden wil leren spelen.

De actie kan ook te laag zijn, de snaren zitten te dicht op de hals en fretten. Bij het aanslaan van akkoorden trillen de snaren tegen de frets wat niet de bedoeling is. De actie is in te stellen met een stelschroef in de gitaarhals, in de hals loopt een lang draadeind welke je door de schroef kunt aantrekken of ontspannen waardoor de actie wordt aangepast. Wees bij een te hoge actie extra alert, dit is mogelijk niet meer te herstellen. Dit kan duiden op schade of misschien fouten tijdens de fabricage.

De hals van de gitaar

De hals is het lange gedeelte met de metalen frets en dient nagenoeg recht te zijn, er dient wel een kleine holling in de hals te zitten. Niet te hol, ander treedt het probleem met het indrukken van de frets weer op. Is de hals overdreven bol, dan lopen de snaren op bepaalde ongewenste punten tegen de frets aan en gaan ze ratelen.

e hals kan ook over de lengte as gedraaid zijn, je zult begrijpen dat je door deze zaken je gitaar niet goed gestemd krijgt. Op de ene positie kan je gitaar goed klinken, sla je een ander gitaar akkoord aan dan kan deze compleet vals zijn. Je kunt een snelle inspectie doen door de gitaar bij je hoofd te houden en vanaf de klankkast langs de hals naar de kop te kijken. Indien de kop, hals en klankkast niet op één lijn liggen dan weet je al dat de hals verdraaid is.

Wil je ook de kleinste imperfecties bekijken, dan kun je dit op de volgende manier controleren. Snaren staan onder grote spanning en zijn daardoor kaarsrecht. Wanneer je met je vinger gelijktijdig de 1e en de 14e fret indrukt, dan zie je langs de hals waar de snaar aanloopt door een bolling of waar te veel ruimte ontstaat door een holling. zoals eerder aangeven is een lichte holling normaal ter voorkoming van ratelende snaren.

Stemmechanieken of stemsleutels controle

De draaiknoppen op de kop van de gitaar noemen we stemmechanieken of stemsleutels. De de snaar strakker aan te draaien met deze sleutels verhoog je de spanning van de snaar en daarmee ook de toon. Verlaag je de spanning dan wordt de toon ook lager.

Goede stemmechanieken zorgen ervoor dat de gitaarstemming goed gehandhaafd blijft tijdens het spelen. De mechanieken moeten makkelijk te verstellen zijn en soepel bewegen. Dit is echt een onderdeel waar fabrikanten op kunnen bezuinigen, voor jou als beginner is dit en punt om op te letten. op echt de allergoedkoopste gitaren wordt vaak rommel gemonteerd, je verliest snel je motivatie als je instrument om de haverklap is ontstemd.

De frets

De frets dien allemaal netjes binnen de hals te zitten, er mogen in principe geen metalen randjes buiten de hals steken. Je kunt de dit controleren door met je vinger langs de gehele langs te glijden.

Een gitaar die al (veel) gebruikt is kan versleten frets hebben. Deze frets kunnen vervangen worden, laat dit wel door een vakman doen en begin daar niet zelf aan. De frets horen vanaf fabriek, of na vervanging netjes afgevijld te zijn tot aan de hals, uitstekende delen hoor je niet te zien.